ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: ricottowy debiut!

Breakfast's time!: ricottowy debiut!

nazwa

Wykonanie

Ricottowy debiut. Naprawdę! Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z jej spróbowaniem. Tym bardziej, że jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju serów! Ale jak to mówią 'lepiej późno, niż wcale', więc w końcu nastał ten dzień, w końcu wiem, jak smakuje ricotta! Ricottowy debiut w wersji śniadaniowej, słodko-kwaśnej. Następne podejście będzie na wytrawnie! W końcu zostało jeszcze pół opakowania, więc trzeba je jakoś smacznie wykorzystać. Jakieś propozycje? Bo chyba nie muszę pisać, że jestem zachwycona smakiem?
PIECZONA OWSIANKA CYTRYNOWA Z RICOTTĄ
Przepis (jedna porcja):
30g płatków owsianych Halina
10g mieszanki otrąb
1 (małe) jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 (kopiata) łyżka serka ricotta
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Płatki owsiane wymieszać z mieszanką otrąb (moja mieszanka: pszenne i owsiane). Dodać proszek do pieczenia, jajko, sok z cytryny, skórkę z cytryny, jogurt naturalny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Połowę masy owsianej przełożyć do kokilki. Na środek dodać łyżkę ricotty, przykryć resztą masy. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/11/ricottowy-debiut.html