Wykonanie
Ricottowy debiut. Naprawdę! Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z jej spróbowaniem. Tym bardziej, że jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju
serów! Ale jak to mówią 'lepiej późno, niż wcale', więc w końcu nastał ten dzień, w końcu wiem, jak smakuje
ricotta!
Ricottowy debiut w wersji
śniadaniowej, słodko-kwaśnej. Następne podejście będzie na wytrawnie! W końcu zostało jeszcze pół opakowania, więc trzeba je jakoś smacznie wykorzystać. Jakieś propozycje? Bo chyba nie muszę pisać, że jestem zachwycona smakiem?





PIECZONA OWSIANKA CYTRYNOWA Z
RICOTTĄPrzepis (jedna porcja):30g
płatków owsianych Halina10g mieszanki
otrąb1 (małe)
jajko2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1 (kopiata) łyżka
serka ricottaPiekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: góra i dół).
Płatki owsiane wymieszać z mieszanką
otrąb (moja mieszanka: pszenne i owsiane). Dodać
proszek do pieczenia,
jajko,
sok z cytryny,
skórkę z cytryny,
jogurt naturalny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Połowę masy owsianej przełożyć do kokilki. Na środek dodać łyżkę
ricotty, przykryć resztą masy. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut.