ßßß Cookit - przepis na MROŻONE KAKAO MIĘTOWE z mleczną pianką

MROŻONE KAKAO MIĘTOWE z mleczną pianką

nazwa

Składniki

Wykonanie

Gdzieś pomiędzy rozrzuconymi po całym biurku notatkami znajduję odrobinę miejsca na szklankę mrożonego kakao (moje ostatnie odkrycie!) i mis(ecz)kę z truskawkami. Ktoś coś wspomina o tym, że wakacje coraz bliżej, ktoś inny nawet już je rozpoczął, a ja najchętniej cofnęłabym wskazówki zegara do tyłu, dała sobie jeszcze trochę czasu. Cofnęła, ewentualnie zatrzymała w miejscu. Potrzebuję go, aby cieszyć się smakiem zebranych w ogródku poziomek, aby wypić kolejną szklankę truskawkowego koktajlu, przejść boso po świeżo skoszonej trawie. A tym czasem odliczam. Skreślam dni w kalendarzu.
Dzisiaj nareszcie poczułam, że jest czerwiec. Nie deszczowy listopad ani pochmurny marzec. Czerwiec. Nareszcie obudziły mnie mocne promienie słońca wpadające do mojego pokoju, wprost na moje łóżko, przez dachowe okno. Promienie słońca, a nie jak było to do tej pory krople deszczu mocno uderzające o szybę. Dzisiaj nie potrzebowałam szlafroka po wyjściu spod kołdry. Wręcz przeciwnie - otworzyłam szeroko okno, zaciągnęłam się powietrzem. Wpuściłam trochę świeżości do pokoju. Chcecie kolejnych dowodów na to, że jest czerwiec? Mój ogródek. A w nim czerwone już poziomki i truskawki!
I nawet nie przeszkadza mi fakt, że moje dzisiejsze śniadanie nie wyszło do końca tak, jak chciałam. Owszem, było smaczne, ale reprezentatywnie to ono na pewno nie wyglądało. Więc nie ma zdjęcia. Więc się nim nie chwalę. Ale! Mam dla Was kakao, od którego ostatnio jestem uzależniona. Idealne na upały.
Przepis (jedna porcja):
100ml wody
kostki lodu
garść świeżych liści mięty
2 łyżeczki (gorzkiego) kakao
250ml + 50ml (do spienienia) mleka
Dwie łyżeczki gorzkiego kakao wsypać do wysokiej szklanki. Zalać 100ml gorącej wody, porządnie wymieszać. Liście mięty opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do 250ml mleka i zmiksować. Tak przygotowane miętowe mleko dolać do kakao. Wymieszać. Wrzucić kostki lodu. Pozostałą część mleka (50ml) ubić za pomocą spieniacza na sztywną pianę i również, delikatnie, wlać do szklanki. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/06/278.html