Wykonanie

Na letnie upalne wieczory polecam
miętowe kakao mrożone, które ucieszy swoim orzeźwiającym smakiem zarówno dorosłych jak i dzieci. Połączenie
kakao i
mięty jest spotykane w wyrobach
czekoladowych i mi osobiście bardzo odpowiada. Wykonanie takiego
napoju nie wymaga od nas dużego zaangażowania, a przyjemny chłodny oddech i orzeźwienie natychmiastowe.Składniki:(jedna porcja)100 ml
wody200 ml
mleka1 łyżka ciemnego gorzkiego
kakao1 torebka
mięty1 łyżeczka
miodu lub
cukru (kto lubi bardzo słodkie to więcej)2 - 3 kostki
loduewentualnie listki świeżej
mięty do dekoracjiPrzygotowanie:150 ml
mleka schłodzić.
Wodę zagotować i zaparzyć w niej
miętę (5 - 7 minut). Dodać
kakao i posłodzić
miodem lub
cukrem, dokładnie rozmieszać. Wystudzić.Do wysokiej szklanki wlać
miętowe kakao, dodać zimne
mleko (do 3/4 wysokości szklanki), wymieszać i wrzucić ze 2 - 3 kostki
lodu.50 ml
mleka podgrzać, mocno spienić, delikatnie wylać na
kakao i udekorować listkiem
mięty.