ßßß Cookit - przepis na Miętowe kakao mrożone

Miętowe kakao mrożone

nazwa

Wykonanie

Na letnie upalne wieczory polecam miętowe kakao mrożone, które ucieszy swoim orzeźwiającym smakiem zarówno dorosłych jak i dzieci. Połączenie kakao i mięty jest spotykane w wyrobach czekoladowych i mi osobiście bardzo odpowiada. Wykonanie takiego napoju nie wymaga od nas dużego zaangażowania, a przyjemny chłodny oddech i orzeźwienie natychmiastowe.
Składniki:
(jedna porcja)
100 ml wody
200 ml mleka
1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
1 torebka mięty
1 łyżeczka miodu lub cukru (kto lubi bardzo słodkie to więcej)
2 - 3 kostki lodu
ewentualnie listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
150 ml mleka schłodzić.
Wodę zagotować i zaparzyć w niej miętę (5 - 7 minut). Dodać kakao i posłodzić miodem lub cukrem, dokładnie rozmieszać. Wystudzić.
Do wysokiej szklanki wlać miętowe kakao, dodać zimne mleko (do 3/4 wysokości szklanki), wymieszać i wrzucić ze 2 - 3 kostki lodu.
50 ml mleka podgrzać, mocno spienić, delikatnie wylać na kakao i udekorować listkiem mięty.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/06/mietowe-kakao-mrozone.html