ßßß Cookit - przepis na Jaką wybrać wodę, tania pasta bez fluoru i dlaczego ksylitol

Jaką wybrać wodę, tania pasta bez fluoru i dlaczego ksylitol

nazwa

Składniki

Wykonanie

Moje wrześniowe polecenia (i jedno nie-polecenie):
Nie jest on jednak (ksylitol) idealnym zamiennikiem cukru z dwóch powodów: ceny i ilości, które zaleca się maksymalnie spożywać jako dzienną dawkę. Ja ksylitolu używam do dosładzania wypieków czy deserów i takie wykorzystanie wydaje mi się najbardziej optymalne.
2. Parkowanie w strefach płatnych w mieście ma podstawową wadę (poza tym oczywiście, że trzeba płacić): często nie wiemy ile czasu będziemy potrzebować na załatwienie sprawy z powodu której korzystamy z parkowania, a w związku z tym albo przepłacamy wykupując parking na zapas, albo narażamy się na mandat po przekroczeniu czasu, albo porzucamy zajęcia i biegniemy dopłacić za następną godzinę.
3. Dopiero niedawno zaczęłam przyglądać się składom wód mineralnych, wcześniej zwracałam uwagę raczej na smak i on był wyznacznikiem czy wodę kupuję.
Tutaj polecam dobrze opracowane zestawienie popularnych wód mineralnych i przede wszystkim objaśnienie czym wody się różnią między sobą.
Warto się przyjrzeć i poszukać dla siebie wody, która nam zdrowia doda, a nie ujmie.
4. Polecałam już kiedyś pastę bez fluoru. Tamta nie była tania. Teraz polecam kolejną, o cenie, która mnie zdumiała i wzbudziła podejrzenia, że to nie może dobre. A jednak jest.
Pasta kosztuje 2 zł z groszami (tak!) i choć ma mniejsze opakowanie niż klasyczna pasta, to jednak jest to cena w zestawieniu z jakością świetna!
Co prawda jak umyłam zęby pierwszy raz, to poczułam się jak na fotelu dentystycznym, bo w ustach pozostał mi mocno dentystyczny posmak. Na tyle mocny, że myślałam, że nie będę jej używać, ale okazało się, że już po trzecim skorzystaniu przestałam go czuć.
Kupiłam w Auchan, jest podobno też w Kauflandzie i pewnie jeszcze w innych sklepach. Istnieje też wersja wybielająca, ale ja natrafiłam tylko na tę.
Pasta na zdjęciu powyżej, oczywiście.
5. Temat na czasie, czyli przetwarzanie owoców i warzyw. Polecam poradnik w temacie. Wartościowy, porządkujący wiedzę tekst, dużo się dowiedziałam, choć owoców i warzyw (jeszcze) nie przetwarzam, ale z przetwarzanych czasem korzystam.
Nie byłam też przygotowana na taką ilość krwi, strzępów ludzkich ciał i drastycznych scen - miałam wrażenie, że to mnie wypruwają flaki.
Ja ze swej strony nie polecam, choć film ma i dobre recenzje. Moja jest zdecydowanie na nie.
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/09/jaka-wybrac-wode-tania-pasta-bez-fluoru.html