Wykonanie
Nie macie zbyt wiele czasu, ale za to macie ochotę na ciekawy, zdrowy, kolorowy obiad? Nic trudnego, to możliwe! W takich chwilach na pomoc przychodzi
ciasto francuskie. Osobiście jestem jego wielką zwolenniczką! Lubię je na słodko, ale i na wytrawnie. Tym razem przygotowałam koperty z
ciasta francuskiego, które w swoim wnętrzu skrywają podsmażane warzywa i
ser mozzarella. Przygotowanie tego dania zajmie Wam dosłownie chwilę, a równocześnie zapewni Wam naprawdę niezwykłe doznania smakowe! Smacznego!


Przepis (osiem kopert - 4 porcje):warzywa po hiszpańsku Iglotexwarzywa na patelnię Iglotexopakowanie
ciasta francuskiegoser mozzarella100ml
octu balsamicznegoczubryca zielonaczubryca czerwona
sól,
pieprzoliwa z oliwek (do warzyw)W misce połączyć ze sobą
mieszankę warzyw po hiszpańsku oraz
mieszankę warzyw na patelnię. Przełożyć na dużą patelnię, skropić
oliwą z oliwek, doprawić
ziołami z hiszpańskiej
mieszanki warzyw (
paprykowo-
ziołowa mieszanka), postawić na ogniu. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut, następnie odkryć, doprawić jeszcze nieco
solą, trzymać na ogniu, aż
woda całkowicie odparuje i warzywa nieco się podsmażą. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto francuskie podzielić na osiem części - kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć około jedną/dwie łyżki warzyw, posypać startą
mozzarellą, rogi ciasta zwinąć do góry, jak kopertę (jak widać na zdjęciu). Gotowe koperty ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia. Gdy wszystkie będą już gotowe, obsypać jeszcze startą
mozzarellą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg) piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Gotowe koperty wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyłożyć na talerze. Podawać z resztą warzyw oraz
octem balsamicznym.