Wykonanie
Sałatka z
pomidorów,
mozzarelli i
bazylii, czyli tradycyjne caprese podane inaczej niż zwykle
Sałatka z
pomidorami,
bazylią i
mozzarellą, czyli tradycyjne caprese to fajny pomysł na lekki podwieczorek lub dodatek do obiadu. Wszelkie sałatki z
pomidorami i
oliwą świetnie zresztą komponują mi się z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami, a to w prostej drodze skojarzenie z bruschettą – ci Włosi to jednak wiedzą co dobre. Ale wracając do tematu caprese, zwykle podawane jest w postaci plasterków
pomidora przełożonych plastrami
mozzarelli i świeżymi listkami
bazylii, skroplone
oliwą i
octem balsamicznym. Moja
sałatka z
pomidorów składa się dokładnie z tych samych składników, różni ją jednak sposób podania. Myślę, że to dobry pomysł, żeby czasem spróbować zrobić coś inaczej i kreatywnie podejść do tradycyjnych tematów. Miłej zabawy:)Co nam będzie potrzebne:- 1 średniej wielkości
pomidor- kilka plasterków
sera mozzarella- kilka listków świeżej
bazylii- 1/2 łyżki
oliwy- kilka kropli
octu balsamicznego- szczypta
soli i
pieprzuPrzygotowanie:
Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki
Pomidora nacinamy tak jak pokazane na zdjęciu, nie rozcinamy go jednak do samego końca – na spodzie musi pozostać w całościPomiędzy rozkrojone części
pomidora wkładamy plasterki
mozzarelli oraz listki świeżej
bazyliiCałość skraplamy
oliwą i odrobiną
octu balsamicznego i doprawiamy do smaku szczyptą
soli i
pieprzuTak przygotowane caprese można podawać z czosnkowymi grzankami i
czarnymi oliwkamiSmacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments→←