ßßß
 
            
         Sałatka z pomidorami, bazylią i mozzarellą, czyli tradycyjne caprese to fajny pomysł na lekki podwieczorek lub dodatek do obiadu. Wszelkie sałatki z pomidorami i oliwą świetnie zresztą komponują mi się z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami, a to w prostej drodze skojarzenie z bruschettą – ci Włosi to jednak wiedzą co dobre. Ale wracając do tematu caprese, zwykle podawane jest w postaci plasterków pomidora przełożonych plastrami mozzarelli i świeżymi listkami bazylii, skroplone oliwą i octem balsamicznym. Moja sałatka z pomidorów składa się dokładnie z tych samych składników, różni ją jednak sposób podania. Myślę, że to dobry pomysł, żeby czasem spróbować zrobić coś inaczej i kreatywnie podejść do tradycyjnych tematów. Miłej zabawy:)Co nam będzie potrzebne:- 1 średniej wielkości pomidor- kilka plasterków sera mozzarella- kilka listków świeżej bazylii- 1/2 łyżki oliwy- kilka kropli octu balsamicznego- szczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:
Sałatka z pomidorami, bazylią i mozzarellą, czyli tradycyjne caprese to fajny pomysł na lekki podwieczorek lub dodatek do obiadu. Wszelkie sałatki z pomidorami i oliwą świetnie zresztą komponują mi się z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami, a to w prostej drodze skojarzenie z bruschettą – ci Włosi to jednak wiedzą co dobre. Ale wracając do tematu caprese, zwykle podawane jest w postaci plasterków pomidora przełożonych plastrami mozzarelli i świeżymi listkami bazylii, skroplone oliwą i octem balsamicznym. Moja sałatka z pomidorów składa się dokładnie z tych samych składników, różni ją jednak sposób podania. Myślę, że to dobry pomysł, żeby czasem spróbować zrobić coś inaczej i kreatywnie podejść do tradycyjnych tematów. Miłej zabawy:)Co nam będzie potrzebne:- 1 średniej wielkości pomidor- kilka plasterków sera mozzarella- kilka listków świeżej bazylii- 1/2 łyżki oliwy- kilka kropli octu balsamicznego- szczypta soli i pieprzuPrzygotowanie: Mozzarellę kroimy w cienkie plasterkiPomidora nacinamy tak jak pokazane na zdjęciu, nie rozcinamy go jednak do samego końca – na spodzie musi pozostać w całościPomiędzy rozkrojone części pomidora wkładamy plasterki mozzarelli oraz listki świeżej bazyliiCałość skraplamy oliwą i odrobiną octu balsamicznego i doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzuTak przygotowane caprese można podawać z czosnkowymi grzankami i czarnymi oliwkami
Mozzarellę kroimy w cienkie plasterkiPomidora nacinamy tak jak pokazane na zdjęciu, nie rozcinamy go jednak do samego końca – na spodzie musi pozostać w całościPomiędzy rozkrojone części pomidora wkładamy plasterki mozzarelli oraz listki świeżej bazyliiCałość skraplamy oliwą i odrobiną octu balsamicznego i doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzuTak przygotowane caprese można podawać z czosnkowymi grzankami i czarnymi oliwkami Smacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments→←
Smacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments→←