ßßß Cookit - przepis na PSZENNO-RAZOWE BUŁECZKI LNIANE

PSZENNO-RAZOWE BUŁECZKI LNIANE

nazwa

Wykonanie

Pogoda nas rozpieszcza, więc coraz częściej wychodzę ze śniadaniem na taras. Szczególnie w weekendowe, leniwe poranki. Ale zanim wyjdę ze śniadaniem na zewnątrz, najpierw zamieniam kuchnię w domową piekarnię. Te bułeczki to minimum pracy, maksimum smaku. Są naprawdę szybkie w przygotowaniu, smakują obłędnie, są zdrowe i niezwykle sycące. Wspaniale smakują zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Tak pięknie pachną. Są mięsiste, mają chrupiącą skórkę. Uzależniają, ciężko nie sięgnąć po jeszcze następną. Przepis na te lniane bułeczki to totalny eksperyment z mojej strony. Eksperyment niezwykle udany, gwarantuję! Spróbujcie!
Przepis (8 bułeczek):
1/2szkl otrąb pszennych
2 łyżki oleju lnianego
1szkl wody (letniej)
szczypta soli
3/4szkl mąki pszennej 500
1 i 1/2szkl mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4szkl siemienia lnianego + odrobina wrzątku
jajko + otręby pszenne (do smarowania i posypania)
Pierkarnik nagrzać do 170 stopni (opcja grzania: termoobieg). Siemię lnane zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła ziarenka). Do miski wsypać otręby pszenne, dodać olej lniany, zalać letnią wodą. Dodać namoczone siemię lniane. Wymieszać. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto (powinno być zbite, ale przy tym lekko klejące się). Z masy formować kulki, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać. Wysmarować nim bułki, a następnie posypać otrębami. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w suchym miejscu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/05/pszenno-razowe-bueczki-lniane.html