Wykonanie
Deszczowy i zimny Berlin dzisiaj. I leniwy, jak to w niedzielę. Więc i śniadanie bez żadnego pośpiechu. Rozgrzewające i słodkie. Takie listopadowe. Jeszcze jesiennie, trochę już zimowe. Proste, a jedno z lepszych.



Przepis (jedna porcja):80g
Ryżu Białego Halina250ml
mleka1 łyżka
miodu1
jajko1 łyżeczka
masłaziarenka z 1/2
laski wanilii+
konfitura truskawkowaUgotować
ryż (według instrukcji na opakowaniu). Ugotowany
ryż przełożyć do innego rondelka, zalać połową
mleka, dodać
miód, zagotować. Trzymać na ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż masa będzie gęsta oraz kremowa. W tym czasie ubić
jajko. Do ryżowej masy dolać pozostałą część
mleka oraz ubite
jajko.
Ryż zdjąć z ognia, dodać ziarenka
wanilii i
masło. Wymieszać. Przełożyć do miseczki. Podawać ciepłe, z
konfiturą.