Wykonanie
Kolejne proste i szybkie w wykonaniu danie – a na śniadanie właściwie tylko takie mają rację bytu. Nawet zaspany, głodny i spieszący się człowiek nie jest w stanie nic w nim zepsuć. Niespecjalne walory zdrowotne takich tostów zrekompensować sobie można myśleniem, że są i tak zdrowsze niż jego potencjalne zamienniki – kupne drożdżówki czy batoniki. I na pewno bardziej sycące. Zresztą można przyrządzić je z
pełnoziarnistego pieczywa i podać w wersji wytrawnej – z warzywami. Zresztą tosty francuskie na słono, bez żadnych dodatków to moje najmilsze wspomnienie odnośnie śniadań z dzieciństwa. Takie sobotnie poranki u babci. Tosty francuskie to także dobry ratunek dla czerstwego
pieczywa.Składniki:6 kromek
chleba tostowego, grubość ok 1 cm2
jajka½ szklanki
mleka1 łyżeczka
miodu½
laski wanilii2 łyżki
masła1 łyżeczka
oleju
Jajka wbijamy na głęboki talerz. Dodajemy
mleko,
miód,
wanilię i dokładnie mieszamy.Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę
masła i 1 łyżeczkę
oleju. Kromkę
chleba maczamy w
jajku, obydwie strony, odkładamy aby
bułka wchłonęła płyn. Tak samo należy przygotować kolejne 2 kromki
pieczywa. Namoczoną kromkę wkładamy na rozgrzane
masło i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron, aż się zarumieni. Podajemy natychmiast z
konfiturą,
bitą śmietaną lub
cukrem pudrem i
owocami. Smacznego!