ßßß Cookit - przepis na Budyń z kaszy jaglanej z malinami

Budyń z kaszy jaglanej z malinami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
40 g kaszy jaglanej (4 łyżki)
400 g mleka (2 niepełne szklanki)
pół laski wanilii
1 łyżeczka masła
maliny całe
mus malinowy
Wykonanie:
Kaszę jaglaną miksujemy na mączkę (ja zrobiłam to w Thermomix). Kaszę zalewamy mlekiem i mieszając zagotowujemy ją. Dodajemy wanilię, masło i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min ciągle mieszając.
Do salaterki dać całe maliny (u mnie mrożone) zalać budyniem i na wierzch polać słodkim musem z malin
Mus w malin robię zawsze w sezonie malinowym. Na 1 kg świeżych malin daję 1.2 kg cukru i ucieram do rozpuszczenia cukru. Daję do czystych i wyparzonych słoiczków i przechowuje w lodówce. Mus taki służy mi jako dodatek do jogurtów naturalnych lub budyniów.
W przepisie celowo nie ma podanego cukru dlatego, ze mus z malin posiada go bardzo dużo i to on służy jako słodki dodatek. Jeżeli nie dodajemy takiego musu do budyniu należy dodać cukier lub miód.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/budyn-z-kaszy-jaglanej-z-malinami