Wykonanie
Uwielbiam risotto w każdej postaci - dziś spróbowałam na słodko. Wyszło cudo. Troszkę
mleka,
wanilii no i obowiązkowo
malibu :) Zapraszam:)- szklanka
ryżu arborio- 1 łyżka
masła- 250 ml
malibu- 800ml
mleka- pół szklanki
cukru pudru- 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z jednej
laski waniliiRyż podsmażamy na stopionym
maśle dopóty się nie zeszkli. Dolewamy 100-200ml
mleka i czekamy aż
ryż wchłonie
mleko. Od czasu do czasu mieszamy , żeby nic się nie przypaliło. Kiedy
ryż wchłonie
mleko dolewamy następną porcję. Analogicznie powtarzamy aż do zakończenia
mleka. Mniej więcej w połowie gotowania zamiast
mleka dolewamy
malibu. Płyny dolewamy aż do całkowitej miękkości
ryżu.