Wykonanie
Sernik
ryżowy. Bardziej
ryżowy jednak, niż
serowy.
Cynamonowy. Na owsianym spodzie. Bez
jajek.
Bananowy. Słodki. A bez
cukru! Wyjątkowo udany eksperyment. Niezwykle puszysty, co bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Takie ciasto idealnie nada się na śniadanie. A później na podwieczorek. Na kolację też można zjeść.


Przepis (mała tortownica):Spód:100g
płatków owsianych50ml (płynnego)
miodu1 łyżeczka
cynamonuMasa
serowo-ryżowa200g
ryżu białego100g chudego
twarogu2 (duże)
banany1/2 łyżeczki
cynamonu+
masło (do wysmarowania formy)Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu - powinien być bardzo miękki, można go wręcz rozgotować. Tortownicę wysmarować
masłem. Przygotować spód do ciasta:
płatki owsiane zmiksować na sypką "
mąkę", wymieszać z
cynamonem oraz płynnym
miodem. Wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki. W tym czasie
twaróg zmiksować z
bananami,
cynamonem i ugotowanym (odcedzonym)
ryżem. Tak przygotowaną masę
serowo-
ryżową wyłożyć na owsiany spód. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na jeszcze 30 minut.