ßßß Cookit - przepis na CYNAMONOWY SERNIK RYŻOWY

CYNAMONOWY SERNIK RYŻOWY

Wykonanie

Sernik ryżowy. Bardziej ryżowy jednak, niż serowy. Cynamonowy. Na owsianym spodzie. Bez jajek. Bananowy. Słodki. A bez cukru! Wyjątkowo udany eksperyment. Niezwykle puszysty, co bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Takie ciasto idealnie nada się na śniadanie. A później na podwieczorek. Na kolację też można zjeść.
Przepis (mała tortownica):
Spód:
100g płatków owsianych
50ml (płynnego) miodu
1 łyżeczka cynamonu
Masa serowo-ryżowa
200g ryżu białego
100g chudego twarogu
2 (duże) banany
1/2 łyżeczki cynamonu
+ masło (do wysmarowania formy)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu - powinien być bardzo miękki, można go wręcz rozgotować. Tortownicę wysmarować masłem. Przygotować spód do ciasta: płatki owsiane zmiksować na sypką "mąkę", wymieszać z cynamonem oraz płynnym miodem. Wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki. W tym czasie twaróg zmiksować z bananami, cynamonem i ugotowanym (odcedzonym) ryżem. Tak przygotowaną masę serowo-ryżową wyłożyć na owsiany spód. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na jeszcze 30 minut.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/03/cynamonowy-sernik-ryzowy.html