Wykonanie
Kolejna muffinkowa propozycja ode mnie! Pamiętacie te piątkowe, te czekoladowe? Tak naprawdę upiekłam wtedy również jasną wersję, bo ... Bo zdecydować się nie mogłam! I nie
mogę się też zdecydować, które są
wersją lepszą. Najlepiej sami upieczcie jedne i drugie i oceńcie! Te jasne są delikatnie waniliowe, cynamonowe i też chrupiące, ale tym razem za sprawą herbatników. Mniam! No naprawdę, wyszły obłędne!




Przepis (12-14 sztuk):1szkl mąki pszennej80g herbatników1/2szkl cukru do wypieków1 łyżeczka proszku do pieczenia100ml mleka100ml oleju rzepakowego2 (średnie) jajka1/2 łyżeczki cynamonuziarenka z 1/2 laski waniliiopakowanie cukru wanilinowegoPiekarnik nagrzać do 180stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać mąkę. Wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Herbatniki pokruszyć, dodać do suchych składników. W osobnej misce zmiksować jajka z olejem i mlekiem, dodać też ziarenka wanilii. Mokre składniki połączyć z suchymi. Dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do foremek do mufiny (3/4 wysokości). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.