ßßß Cookit - przepis na "dolci colline del duca", czyli makaronowe słodkie wzgórza!

"dolci colline del duca", czyli makaronowe słodkie wzgórza!

nazwa

Wykonanie

Włochy. Z czym Wam się kojarzy to piękne państwo? Słońce, morze, wino. To moje pierwsze skojarzenia. Podejrzewam, że Wasze również. Ale, ale! MAKARON. Włochy słyną ze smacznej kuchni, z potraw pełnych różnych smaków i aromatów. A n ajczęściej pojawiającym się daniem są oczywiście makarony – w każdej postaci. A kto ich nie lubi? Pewnie trudno spotkać taką osobę. Najlepiej byłoby oczywiście zjeść taki makaron w klimatycznej, włoskiej knajpce. Ale co, jeśli aktualnie nie jest to możliwe, a ochota na takie danie rośnie z minuty na minutę? Obiad/kolacja na mieście. Jasne, to możliwe! Restauracje z kuchnią włoską znaleźć można obecnie bez problemu w każdym mieście na całym świecie. Ja mam jednak lepszą propozycję! Prz yrządźcie wymarzone danie sami, w domu! Gwarantuję, że takie posmakuje Wam najlepiej.
Ale jeśli zabierać się za włoską kuchnię to tylko z produktami najlepszej jakości. Gdzie takie znaleźć? Fattorie del Duca . Prężnie rozwijająca się firma w branży spożywczej, której historia zaczyna się kilkadziesiąt lat temu, w małej włoskiej miejscowości niedaleko Wenecji. "Rzemieślnicy smaku", którzy wyjątkowo dbają o jakość produktów, stosując tradycyjne receptury dbają o tworzenie przyjemności płynącej ze smakowania dobrego jedzenia, stworzonego z naturalnych, świeżych produktów, idealnych do kreowania zdrowych dań. (jeśli jesteście ciekawi więcej, zajrzyjcie na facebook'a lub stronę internetową).
MAKARON "SŁODKIE WZGÓRZA"
Przepis (cztery-pięć porcji):
400g makaronu Fusilli Voiello
200g włoskiej szynki Speck Nocker
150g Sera Fiaschetto
150g cykorii Radicchio di Treviso
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
Do garnka wlać wodę, lekko posolić i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić makaron. Cebulę obrać i posiekać. Ser Fiaschetto i szynkę Speck Nocker pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę i szynkę, aż do zarumienienia. Dodać kilka listków cykorii - Radicchio z Treviso. Pod sam koniec na patelnię wrzucić ser i podsmażać jeszcze przez około 1-2 minuty, aż się rozpuści. Gdy makaron będzie gotowy odcedzić, wyłożyć na talerze. Polać gotowym "sosem". Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/07/dolci-colline-del-duca-czyli-makaronowe.html