Wykonanie
Włochy. Z czym Wam się kojarzy to piękne państwo? Słońce, morze,
wino. To moje pierwsze skojarzenia. Podejrzewam, że Wasze również. Ale, ale!
MAKARON. Włochy słyną ze smacznej kuchni, z potraw pełnych różnych smaków i aromatów. A n ajczęściej pojawiającym się daniem są oczywiście
makarony – w każdej postaci. A kto ich nie lubi? Pewnie trudno spotkać taką osobę. Najlepiej byłoby oczywiście zjeść taki
makaron w klimatycznej, włoskiej knajpce. Ale co, jeśli aktualnie nie jest to możliwe, a ochota na takie danie rośnie z minuty na minutę? Obiad/kolacja na
mieście. Jasne, to możliwe! Restauracje z kuchnią włoską znaleźć można obecnie bez problemu w każdym
mieście na całym świecie. Ja mam jednak lepszą propozycję! Prz yrządźcie wymarzone danie sami, w domu! Gwarantuję, że takie posmakuje Wam najlepiej.Ale jeśli zabierać się za włoską kuchnię to tylko z produktami najlepszej jakości. Gdzie takie znaleźć? Fattorie del Duca . Prężnie rozwijająca się firma w branży spożywczej, której historia zaczyna się kilkadziesiąt lat temu, w małej włoskiej miejscowości niedaleko Wenecji. "Rzemieślnicy smaku", którzy wyjątkowo dbają o jakość produktów, stosując tradycyjne receptury dbają o tworzenie przyjemności płynącej ze smakowania dobrego jedzenia, stworzonego z naturalnych, świeżych produktów, idealnych do kreowania zdrowych dań. (jeśli jesteście ciekawi więcej, zajrzyjcie na facebook'a lub stronę internetową).
MAKARON "SŁODKIE WZGÓRZA"Przepis (cztery-pięć porcji):400g
makaronu Fusilli Voiello200g włoskiej
szynki Speck Nocker150g
Sera Fiaschetto150g
cykorii Radicchio di Treviso2 łyżki
oliwy z oliwek1
cebulaDo garnka wlać
wodę, lekko posolić i zagotować. Do gotującej się
wody wrzucić
makaron.
Cebulę obrać i posiekać.
Ser Fiaschetto i
szynkę Speck Nocker pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylać
oliwę z oliwek, podsmażyć
cebulę i
szynkę, aż do zarumienienia. Dodać kilka listków
cykorii -
Radicchio z Treviso. Pod sam koniec na patelnię wrzucić
ser i podsmażać jeszcze przez około 1-2 minuty, aż się rozpuści. Gdy
makaron będzie gotowy odcedzić, wyłożyć na talerze. Polać gotowym "sosem". Podawać.