Wykonanie
Szparagi i
truskawki, osobno uwielbiam, a razem? ... Jak się okazało, razem uwielbiam jeszcze bardziej! Ten duet to naprawdę duet znakomity. Jak to dobrze, że w końcu się odważyłam na to połączenie. Całość zapieczona w
masie jajecznej, z dodatkiem
octu balsamicznego. Słodko-wytrawne danie, delikatne i wyraziste zarazem.Przy tym daniu warto wspomnieć o naczynkach żaroodpornych, w których zapiekłam owe
szparagi i
truskawki. Jakiś czas temu nawiązałam współpracę ze sklepem internetowym
EMAKO.PL, w ramach której otrzymałam bon podarunkowy do wykorzystania na dowolnie wybrany przeze mnie produkt. Przyznam szczerze, że długo zastanawiałam się, co zamówić. Oferta sklepu jest naprawdę bogata. Jednak gdy tylko ujrzałam ceramiczne garnki żeliwne, od razu wiedziałam: biorę to! Są to wielofunkcyjne naczynia do przyrządzania dań jednogarnkowych oraz różnego rodzaju zapiekanek: zarówno tych na słodko, jak i wytrawnie. Na stronie sklepu znajdziemy taki opis: Ceramiczny garnek z grubej, żaroodpornej ceramiki to wielofunkcyjne naczynie, które przyda się w każdej kuchni. Można w nim nie tylko zapiekać
makarony, warzywa czy dania
mięsne, ale także przygotowywać smaczne sosy gulasze lub inne zdrowe dania jednogarnkowe. Garnek doskonale trzyma wysoką temperaturę, dlatego przyrządzane w nim dania zrobią się nie tylko szybciej, ale również dłużej pozostaną ciepłe, gdy podamy je do stołu. Ponadto dołączona do garnka pokrywka skutecznie ochroni kuchenkę i piekarnik przed pryskaniem. Rączki po obu stronach umożliwią wygodne przenoszenie a piękny kolor z pewnością ożywi Twoją zastawę stołową! Jakie są moje wrażenia? Pozytywne, jak najbardziej! Garnki wykonane są z grubej, żaroodpornej ceramiki. Dania można serwować bezpośrednio z piekarnika i naprawdę przez długi czas pozostają ciepłe, co według mnie jest ogromną zaletą! Jeden garnek
mieści w sobie jedną porcję i to kolejna ogromna zaleta! Z reguły spotykałam się z naczyniami, które są większych rozmiarów, przez co później danie trzeba było rozdzielać na talerze, a nie zawsze jest to sprawą prostą. W przypadku tych garnków nie ma tego problemu. Poza tym te garnki są przede wszystkim ładne! Ich intesywny, ciepły kolor ożywi każdą zastawę stołową, a danie przez nas przyrządzone będzie cieszyć nie tylko podniebienia, ale również oczy. Dlatego osobiście nie żałuję wyboru, to był strzał w dziesiątkę, właśnie tego brakowało w mojej kuchni. Szczerze polecam Wam ten produkt! Jeśli jesteście zainteresowani garnkami to zapraszam Was bezporśrednio już na stronę sklepu: TUTAJ .






Przepis (dwie porcje):opakowanie
zielonych szparagówmiseczka
truskawek4 (średnie)
jajka1 łyżka
octu balsamicznegoszczypta
białego pieprzu2 łyżki
śmietany 18%Szparagi opłukać dokładnie chłodną
wodą. Odłamać zdrewniałe (białe oraz jasnozielone) końce łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokroić je nożem w około 2-centymetrowe kawałki. Wrzucić na patelnię, zalać
wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut. Odcedzić, gdy będą miękkie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Truskawki pozbawić szypułek, pokroić na połówki.
Jajka wbić do miseczki, dodać
śmietanę,
ocet balsamiczny,
pieprz, roztrzepać.
Szparagi i
truskawki włożyć do naczynek żaroodpornych. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć i podawać.