ßßß Cookit - przepis na MARCHEWKOWY PUDDING

MARCHEWKOWY PUDDING

nazwa

Wykonanie

Ilość ciasta marchewkowego, które upiekłam jeszcze z okazji Wielkanocy, przyznaję, nieco mnie przerosła. Początkowo myślałam, że ciasto zniknie w jeden dzień, bo tak często do niego podchodziłam i odkrawałam coraz to kolejny kawałek. W pewnym momencie jednak najadłam się nim chyba aż tak bardzo, że więcej nie potrzebowałam. I co? I Święta, Święta i ... I po Świętach. A kawałek ciasta w dalszym ciągu na mnie zerkał. Wstaję, myślę: "zjem, znowu mam ochotę na ten marchewkowy wypiek!". Niestety, czas robi swoje, a ciasto delikatnie zeschło. A na takie ochoty nie miałam, nawet najmniejszej. Co robić? Wyrzucić? Bez szans! Nigdy nie wyrzucam jedzenia, bardzo, ale to bardzo tego nie lubię. I nagle ta myśl! Skoro z czerstwego chleba można zrobić pudding, to czemu nie zrobić go z lekko czerstwego już ciasta? I wiecie, to był strzał w dziesiątkę! Marchewkowy!
Przepis (jedna porcja):
2 kawałki ciasta marchewkowego
1 (duże) jajko
100ml mleka
100ml śmietany
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Ciasto marchewkowe pokroić w kostkę, następnie umieścić w kokilce/naczyniu żaroodpornym. Jajko wbić do miseczki, roztrzepać za pomocą widelca lub rózgi. Dodać mleko oraz śmietanę, dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowaną masą zalać kawałki ciasta marchewkowego. Wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 30minut. Gotowy pudding wyjąć, ostudzić i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/marchewkowy-pudding.html