ßßß Cookit - przepis na JESIENNY PARFAIT z gorącą konfiturą

JESIENNY PARFAIT z gorącą konfiturą

nazwa

Wykonanie

Skoro pogoda dopisuje, skoro słońce świeci od samego rana to trzeba to odpowiednio wykorzystać! To jest znak, że dzisiaj jest dobry dzień na ... Na rower! Szkoda czasu na stanie w korkach, szkoda pieniędzy na bilety tramwajowe i autobusowe, szkoda tak przyjemnej, jesiennej aury, która "z siodełka" jest jeszcze mocniej odczuwalna. Wcześniej jednak trzeba zjeść śniadanie, aby mieć siłę do pedałowania. Jogurtowe desery zawsze kojarzyły mi się z ciepłymi dniami, kiedy to nie trzeba myśleć o porannym rozgrzaniu. Okazało się jednak, że i parfait może być podany w nieco cieplejszej wersji, może pachnieć i smakować jesienią. Mniam!
Przepis (jedna porcja):
300g jogurtu naturalnego
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
konfitura śliwkowo-cynamonowa
Płatki owsiane wsypać do miski, wymieszać z cynamonem, zalać wrzątkiem i odstawić na bok (najlepiej na całą noc, płatki w tym czasie odpowiednio zmiękną). Rano do rondelka nałożyć konfiturę i podgrzać. Do wysokiej szklanki nałożyć połowę jogurtu naturalnego. Jako następną warstwę wyłożyć płatki owsiane, po czym znowu kolejno: odrobinę podgrzanej konfitury śliwkowej, resztę jogurtu i znowu konfiturę. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/10/jesienny-parfait.html