Wykonanie
Skoro pogoda dopisuje, skoro słońce świeci od samego rana to trzeba to odpowiednio wykorzystać! To jest znak, że dzisiaj jest dobry dzień na ... Na rower! Szkoda czasu na stanie w korkach, szkoda pieniędzy na bilety tramwajowe i autobusowe, szkoda tak przyjemnej, jesiennej aury, która "z siodełka" jest jeszcze mocniej odczuwalna. Wcześniej jednak trzeba zjeść śniadanie, aby
mieć siłę do pedałowania.
Jogurtowe desery zawsze kojarzyły mi się z ciepłymi dniami, kiedy to nie trzeba myśleć o porannym rozgrzaniu. Okazało się jednak, że i parfait może być podany w nieco cieplejszej wersji, może pachnieć i smakować jesienią. Mniam!
Przepis (jedna porcja):300g
jogurtu naturalnego4 łyżki
płatków owsianych1 łyżeczka
cynamonuszczypta
imbiruszczypta
kardamonukonfitura śliwkowo-cynamonowa
Płatki owsiane wsypać do miski, wymieszać z
cynamonem, zalać wrzątkiem i odstawić na bok (najlepiej na całą noc,
płatki w tym czasie odpowiednio zmiękną). Rano do rondelka nałożyć
konfiturę i podgrzać. Do wysokiej szklanki nałożyć połowę
jogurtu naturalnego. Jako następną warstwę wyłożyć
płatki owsiane, po czym znowu kolejno: odrobinę podgrzanej
konfitury śliwkowej, resztę
jogurtu i znowu
konfiturę. Podawać.