Wykonanie
Upały, upały, upały! Nareszcie! Sezon na orzeźwiające i chłodzące desery można uznać za rozpoczęty. A jaki jest najlepszy deser, gdy temperatura wysoka? Gdyby zadać to pytanie w moim domu, bez wątpienia usłyszelibyście, że najlepszym deserem na upały jest sernik na zimno! Prosty w wykonaniu, lekki, bez pieczenia, ale ... Właśnie, jest jedno ale. Wymaga od nas odrobiny cierpliwości, ponieważ zazwyczaj przynajmniej przez godzinę musi chłodzić się w lodówce. A co zrobić, gdy tej cierpliwości nam brakuje? Gdy mamy ochotę na deser teraz, zaraz, już, natychmiast?! Jak się okazuje, jest rozwiązanie! W takiej sytuacji naprzeciw naszym zachciankom wychodzi Delecta i ich nowy produkt, czyli ... Szybki sernik na zimno bez lodówki! Delecta wprowadziła na rynek ansolutną nowość - pierwszy taki serniczek na zimno, którego przygotowanie zajmuje nie więcej, niż pięć minut i nie wymaga chłodzenia deseru w lodówce. To pomysł na przekąskę prosto "z kubeczka", którą można się delektować w dowolnej chwili, w dowolnym miejscu - w domu, w biurze, na wyjeździe. Wystarczy odrobina
mleka, "kubeczek" i łyżeczka. Do tego ulubione dodatki i mamy swój wymarzony deser. W mojej kuchni powstały trzy wersje pysznych, lekkich serniczków na zimno z dodatkiem domowych
konfitur,
soków,
owoców i
bakalii. To naprawdę niezwykłe, jak szybko powstają te pyszne desery. Z zegarkiem w ręku odmierzałam czas, który okazał się krótszy, niż obiecane pięć minut. Wsypujemy, dolewamy
mleko, kilka energicznych ruchów łyżeczką, odstawiamy, chwilkę czekamy, dodajemy ulubione dodatki i możemy zajadać. Do najprzyjemniejszej częsci testowania tej sernikowej nowości, czyli smakowania, zaangażowałam całą rodzinę. Słodkości to coś, co lubimy najbardziej! Prawdziwe z nas łasuchy na tego typu przekąski. Nasze wrażenia smakowe? Na plus, jak najbardziej. Serniczki mają delikatną konsystencję, są niezwykle puszyste, w konsystencji przypominają ptasie mleczko. Sernikowe chmurki w
trzech wersjach: waniliowej, truskawkowej i wiśniowej. Podbijają podniebienia, tak! I chociaż z założenia nie jestem zwolenniczką ułatwiania sobie sprawy w kuchni i kupowania takich półproduktów, to muszę szczerze przyznać, że Delecta znowu pozytywnie mnie zaskakuje i udowadnia, że nie każde pójście na łatwiznę jest złe. Wręcz przeciwnie! Jest smaczne i jak najbardziej warte spróbowania!




TRUSKAWKOWY SERNICZEK NA ZIMNO z
konfiturą,
truskawkami i
migdałamiPrzepis (jedna porcja):Szybki Sernik Na Zimno Delecta -
Truskawkowy100ml
mleka (zimnego)2 łyżki
konfitury truskawkowej (u mnie: domowa)garść
truskawek2 łyżki
płatków migdałowych2 łyżki posiekanych
migdałówZawartość saszetki Szybki Sernik Delecta wymieszać energicznie ze schłodzonym
mlekiem, aż do zgęstnienia masy. Przełożyć do pucharka (kubeczka/miseczki). Odstawić na 5 minut.
Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, pokroić w plasterki. Gdy serniczek będzie gotowy, na wierzch wyłożyć
konfiturę truskawkową i plasterki
truskawek. Całość posypać
migdałami i
płatkami migdałowymi. Podawać.

WIŚNIOWY SERNICZEK NA ZIMNO z
sokiem wiśniowym,
pomarańczą i
migdałamiPrzepis (jedna porcja):Szybki Sernik Na Zimno Delecta -
Wiśniowy100ml
mleka (zimnego)50ml
soku wiśniowego (u mnie: domowy)1/2
pomarańczy2 łyżki
płatków migdałów2 łyżki posiekanych
migdałówZawartość saszetki Szybki Sernik Delecta wymieszać energicznie ze schłodzonym
mlekiem, aż do zgęstnienia masy. Przełożyć do pucharka (kubeczka/miseczki). Odstawić na 5 minut.
Pomarańczę umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Gdy serniczek będzie gotowy, na wierzch wlać
sok wiśniowy i wyłożyć kosteczki
pomarańczy. Całość posypać
migdałami i
płatkami migdałowymi. Podawać.

WANILIOWY SERNICZEK z
konfiturą brzoskwiniową,
brzoskwinią i
migdałamiPrzepis (jedna porcja):Szybki Sernik Na Zimno Delecta -
Waniliowy100ml
mleka (zimnego)2 łyżki
konfitury brzoskwiniowej (u mnie: domowa)1
brzoskwinia2 łyżki
płatków migdałów2 łyżki posiekanych
migdałówZawartość saszetki Szybki Sernik Delecta wymieszać energicznie ze schłodzonym
mlekiem, aż do zgęstnienia masy. Przełożyć do pucharka (kubeczka/miseczki). Odstawić na 5 minut.
Brzoskwinię pokroić w kosteczkę. Gdy serniczek będzie gotowy, na wierzch wyłożyć
konfiturę brzoskwiniową oraz pokrojoną
brzoskwinię. Całość posypać
migdałami i
płatkami migdałowymi. Podawać.