ßßß Cookit - przepis na (JEDNOPORCJOWA) GALETTE MORELOWA

(JEDNOPORCJOWA) GALETTE MORELOWA

nazwa

Wykonanie

Słodka, jednoporcjowa przyjemność z samego rana? O tak, jak najbardziej! Możliwe i zalecane! Pełnoziarnista tarta galette, z morelowym środkiem, obsypana cynamonem, w egoistycznej wersji jednoporcjowej. Dzisiaj cała tarta dla mnie, dzisiaj z nikim się nie dzielę. Dzisiaj rozpieszczam tylko własne podniebienie!
Przepis (jedna porcja):
70g mąki pszennej pełnoziarnistej
30g masła
30ml mleka
30g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki konfitury morelowej (u mnie: domowa)
Mąkę posiekać razem z zimnym masłem. Dodać cukier, mleko - wyrobić ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki). Wyrobione ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować. Na środek wyłożyć konfiturę - zostawiając centymetrowy brzeg ciasta, który następnie należy zawinąć do środka. Całość posypać cynamonem. Tartę wyłożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni, termoobieg. Piec przez 25 minut, aż do zarumienienia. Wystudzić.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/08/jednoporcjowa-galette-morelowa.html