Wykonanie
Słodka, jednoporcjowa przyjemność z samego rana? O tak, jak najbardziej! Możliwe i zalecane! Pełnoziarnista
tarta galette, z
morelowym środkiem, obsypana
cynamonem, w egoistycznej wersji jednoporcjowej. Dzisiaj cała
tarta dla mnie, dzisiaj z nikim się nie dzielę. Dzisiaj rozpieszczam tylko własne podniebienie!


Przepis (jedna porcja):70g
mąki pszennej pełnoziarnistej30g
masła30ml
mleka30g
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu4 łyżki
konfitury morelowej (u mnie: domowa)
Mąkę posiekać razem z zimnym
masłem. Dodać
cukier,
mleko - wyrobić ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie, można dodać więcej
mąki). Wyrobione ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować. Na środek wyłożyć
konfiturę - zostawiając centymetrowy brzeg ciasta, który następnie należy zawinąć do środka. Całość posypać
cynamonem. Tartę wyłożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni, termoobieg. Piec przez 25 minut, aż do zarumienienia. Wystudzić.