Wykonanie
Nie wiem, czy dzisiejsza owsianka jest bardziej wytrawna, czy słodka. Jeśli wytrawna to dzisiejszy poranek ogłaszam porankiem, w trakcie którego poznałam w końcu smak wytrawnej owsianki. Jeśli jednak do wytrawnej jej daleko, to zupełnie nic się nie dzieje, niech będzie w takim razie nowym, słodkim,
śniadaniowym odkryciem. A może ta owsianka ma trochę z bycia wytrawną ze względu na główny jej składnik, czyli
seler, a trochę z bycia słodką? Bo słodka jest. Nawet bardzo! A co ciekawe, nie ma w niej ani grama
cukru. Chyba, że tego naturalnego.


Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych1 łyżka
rodzynek1 (małe)
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80g
selera konserwowego (wiórki)
Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca. Wymieszać razem z
proszkiem do pieczenia. Dodać
płatki owsiane,
rodzynki,
selera. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Masę przełożyć do kokilki. Odstawić na bok na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc). Rano piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Kokilkę z masą stawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć i podawać jeszcze ciepłą.