Wykonanie
I znowu pada deszcz. Kap, kap, kap. Znowu krople deszczu uderzają głośno o szybę i tym sposobem wytrącają mnie ze snu. Znowu wstaję wcześnie i wcale nie potrzebuję do tego budzika. Najwidoczniej słońce przekazało kroplom deszczu informację, o której należy do mnie zajrzeć, o której trzeba mnie obudzić. Podoba mi się ta ich współpraca. Zaczynam dzień od kubka gorącej
kawy i, tradycyjnie, pysznego śniadania.Skoro jesteśmy przy śniadaniu - do dzisiejszego zainspirowała mnie Maria'n i jej wczorajsze
kurki pod
serową polentą . Spodobała mi się taka kukurydziana "chmurka" i dzisiaj postanowiłam jej spróbować, jednak w nieco innej odsłonie, w wersji słodkiej. Ze
śliwkami, którymi wczoraj obdarowała mnie babcia.
Przepis (jedna porcja):/ inspiracja: www.poranne-zamotanie.blogspot.com /40g
kaszki kukurydzianej200ml
mleka50ml
wody1 łyżeczka
masła1/2 łyżeczki
cynamonu3
śliwki RenklodyMleko zagotować w rondelku.
Kaszkę kukurydzianą rozmieszać z
wodą, wlać na gotujące się
mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy
kaszka będzie już gęsta, dodać
masło i
cynamon, wymieszać, gotować jeszcze przez chwilkę. Zdjąć z ognia.
Śliwki umyć, wydrążyć z nich pestki, przekroić na połówki. Ułożyć na dnie kokilki/naczynka żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć
kaszkę kukurydzianą. Wstawić do nagrzanego już piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w 200 stopniach. Wyjąć i podawać.Przepis bierze udział w akcji/konkursie: Blogerzy w Zbożu: Zboże Smakuje i Inspiruje