ßßß Cookit - przepis na Śliwki pod kukurydziana chmurką

Śliwki pod kukurydziana chmurką

nazwa

Wykonanie

śliwki zapiekane z jagodami goji i cynamonem pod kaszą kukurydzianą
plums with goji berries and cinnamon baked with polenta
Trochę to zabawne, trochę irytujące, kiedy leci się na łeb, na szyję na fakultety z matematyki (o ironio - będąc humanistą!) i dowiedzieć się, że nikt z zarządu szkoły nie pomyślał, by zorganizować coś poza nieopatrznym wpisaniem ich w plan klasy. ;) Zyskać dwie godziny siedzenia, które byłyby pewnie nudne, całkowicie bezsensowne i godne narzekania, jeśli oczywiście nie miałoby się w kompanii grona świetnych znajomych. W nieszczęściu szczęście, a przynajmniej wiem, że mój wtorek pozostaje niezmiennie wtorkiem leniwym, kiedy lekcje zaczynają się o 10.
Dzisiaj też spokojnie. Zakładam leginsy, sweter do kolan i glany z zamiarem udawania, że jest mi ciepło. Wczoraj przywitał mnie przymrozek, więc nie ma innej rady, jak wyjąć z szafy
najcieplejszy arsenał, a w sklepie mimochodem kupić zapasowe opakowanie cynamonu. Lubię, naprawdę lubię jesień.
\/1 porcja/
- 150g śliwek
- 1 łyżka jagód goji
- 1 łyżka powideł czekośliwka*
- 50g kaszy kukurydzianej
- 200ml mleka
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka masła
*można użyć 1 łyżki kakao i 1/2 łyżeczki syropu z agawy
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na cząstki. Układamy je na dnie kokilki, mieszamy z jagodami goji i cynamonem. Kaszę kukurydzianą gotujemy na mleku z dodatkiem syropu z agawy ok. 10 minut (do zgęstnienia). Pod koniec gotowania dodajemy masło i łączymy je z kaszą. Kaszę nakładamy na śliwki. Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy od razu.
Inspiracja
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/10/445-wednesday-zapiekamy-sliwkowo-pod.html