Wykonanie
Kasza jaglana ma dla mnie swój specyficzny smak. Znalazłam sposób by się go choć trochę pozbyć :)
Odmierzam szklankę
kaszy jaglanej, wsypuję do garnuszka i wlewam szklankę zimnej
wody.Stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia, wyłączam gaz,
kaszę wylewam na sitko, odsączamDo garnuszka odmierzam niepełne 2 szklanki wrzątku i przesypuję
kaszę,
solę do smaku, mieszam, stawiam na ogniu, przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu do momentu, aż wchłonie się
wodaGdy
kasza wchłonie już całą
wodę dodaję kopiastą łyżeczkę
masła, mieszamPrzykrywam pokrywką i zawijam garnek grubym ręcznikiem lub kocemPo około 30 min.
kasza będzie sypka, w sam raz do jedzenia :)
Podczas gotowania
kaszy często do niej zaglądać, by nie przypalić :)Wypróbowałam też sposób gotowania tej
kaszy tak jak gotuje
kaszę gryczaną, też się sprawdził :)