ßßß Cookit - przepis na Kasza manna z karmelizowanymi śliwkami

Kasza manna z karmelizowanymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Moja dzisiejsza propozycja dla Was może być zarówno sycącym, ciepłym śniadaniem jak i pysznym deserem na zimno. Na bazarach i targowiskach jeszcze bez problemu kupimy świeże śliwki, dlatego warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i przygotować ten pyszny, zdrowy deser.
Składniki, 2 porcje:
Kasza:
2 szklanki mleka 1,5 %
5 łyżek kaszy manny
2 płaskie łyżki cukru
Śliwki:
6 śliwek
4 łyżki cukru
2-3 łyżki wody (najlepiej letniej)
kora cynamonu
Wykonanie:
Śliwki: Śliwki umyć pod bieżącą wodą. Wydrążyć pestki, pokroić na ćwiartki. Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Gdy cukier zbrązowieje, delikatnie wlać wodę, ciągle mieszając.
* Zimna woda może spowodować, iż na patelni powstanie twardy karmel, dlatego radzę dodać wody cieplejszej, letniej.
Kiedy powstanie płynna, ale nieco gęstsza, złocista masa, wrzucić śliwki oraz korę cynamonu i podsmażyć całość do chwili, aż śliwki puszczą sok i pięknie się zezłocą ( 2-3 minuty na średnim ogniu).
Kasza: W rondelku mieszamy zimne mleko, cukier oraz kaszę. Na niewielkim ogniu podgrzewamy całość nieustannie mieszając (najlepiej rózgą). Po kilku minutach kasza zacznie intensywnie gęstnieć, wówczas należy zmniejszyć ogień i całość delikatnie podgrzewać mieszając około 1 minuty.
Do małej miseczki przekładamy kaszę, a na górę wykładamy karmelizowane śliwki. Serwujemy ciepłe bądź pozostawiamy do wystygnięcia.
Źródło:http://smakowisko.pl/kasza-manna-z-karmelizowanymi-sliwkami