Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja dla Was może być zarówno sycącym, ciepłym śniadaniem jak i pysznym deserem na zimno. Na bazarach i targowiskach jeszcze bez problemu kupimy
świeże śliwki, dlatego warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i przygotować ten pyszny, zdrowy deser.Składniki, 2 porcje:
Kasza:2 szklanki
mleka 1,5 %5 łyżek
kaszy manny2 płaskie łyżki
cukruŚliwki:6
śliwek4 łyżki
cukru2-3 łyżki
wody (najlepiej letniej)kora
cynamonuWykonanie:
Śliwki:
Śliwki umyć pod bieżącą
wodą. Wydrążyć pestki, pokroić na ćwiartki. Na suchą patelnię wsypać
cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Gdy
cukier zbrązowieje, delikatnie wlać
wodę, ciągle mieszając.* Zimna
woda może spowodować, iż na patelni powstanie twardy karmel, dlatego radzę dodać
wody cieplejszej, letniej.Kiedy powstanie płynna, ale nieco gęstsza, złocista masa, wrzucić
śliwki oraz korę
cynamonu i podsmażyć całość do chwili, aż
śliwki puszczą sok i pięknie się zezłocą ( 2-3 minuty na średnim ogniu).
Kasza: W rondelku mieszamy zimne
mleko,
cukier oraz
kaszę. Na niewielkim ogniu podgrzewamy całość nieustannie mieszając (najlepiej rózgą). Po kilku minutach
kasza zacznie intensywnie gęstnieć, wówczas należy zmniejszyć ogień i całość delikatnie podgrzewać mieszając około 1 minuty.Do małej miseczki przekładamy
kaszę, a na górę wykładamy karmelizowane
śliwki. Serwujemy ciepłe bądź pozostawiamy do wystygnięcia.