Wykonanie
Jesienna wersja
kaszki kukurydzianej - z dodatkiem
sosu śliwkowego i uprażonych
orzechów włoskich. Smaczne i pożywne jesienne śniadanie. A jeśli zamrozimy trochę
śliwek, możemy się nim cieszyć także i zimą! Polecam!Składniki (na 4 porcje):2 szkl
mleka roślinnego (używam owsianego)1 szkl
wody (można zastąpić
mlekiem)szczypta
soli1 szkl drobnej
kaszki kukurydzianej (najlepiej z niemodyfikowanej
kukurydzy)1 łyżka
masła sklarowanego1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka nierafinowanego
brązowego cukru1 i 1/2 szkl (lub więcej) wypestkowanych
śliwek węgierek, podzielonych na ćwiartki (mogą być mrożone)1/2 szkl wyłuskanych
orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelniPonieważ
kaszka gotuje się dość szybko, w tym wypadku zaczynam od przygotowania
sosu śliwkowego, czyli wrzucam
śliwki do niewielkiego garnuszka, dodaję odrobinę
wody i zagotowuję. Odstawiam, bo lubię by
śliwki pozostały w kawałkach.Zagotowuję
mleko z
wodą (lub samo
mleko), dodaję szczyptę
soli oraz
masło. Powoli wsypuję
kaszkę, bez przerwy mieszając, by nie powstały grudki. Gotuję na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Po wyłączeniu palnika dodaję
cukier oraz
cynamon.
Kaszkę przekładam do miseczek, polewam
sosem śliwkowym i posypuję uprażonymi
orzechami włoskimi.