ßßß Cookit - przepis na Kaszka kukurydziana z sosem śliwkowym i prażonymi orzechami włoskimi

Kaszka kukurydziana z sosem śliwkowym i prażonymi orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Jesienna wersja kaszki kukurydzianej - z dodatkiem sosu śliwkowego i uprażonych orzechów włoskich. Smaczne i pożywne jesienne śniadanie. A jeśli zamrozimy trochę śliwek, możemy się nim cieszyć także i zimą! Polecam!
Składniki (na 4 porcje):
2 szkl mleka roślinnego (używam owsianego)
1 szkl wody (można zastąpić mlekiem)
szczypta soli
1 szkl drobnej kaszki kukurydzianej (najlepiej z niemodyfikowanej kukurydzy)
1 łyżka masła sklarowanego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka nierafinowanego brązowego cukru
1 i 1/2 szkl (lub więcej) wypestkowanych śliwek węgierek, podzielonych na ćwiartki (mogą być mrożone)
1/2 szkl wyłuskanych orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
Ponieważ kaszka gotuje się dość szybko, w tym wypadku zaczynam od przygotowania sosu śliwkowego, czyli wrzucam śliwki do niewielkiego garnuszka, dodaję odrobinę wody i zagotowuję. Odstawiam, bo lubię by śliwki pozostały w kawałkach.
Zagotowuję mleko z wodą (lub samo mleko), dodaję szczyptę soli oraz masło. Powoli wsypuję kaszkę, bez przerwy mieszając, by nie powstały grudki. Gotuję na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Po wyłączeniu palnika dodaję cukier oraz cynamon. Kaszkę przekładam do miseczek, polewam sosem śliwkowym i posypuję uprażonymi orzechami włoskimi.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/09/kaszka-kukurydziana-z-sosem-sliwkowym-i.html