ßßß Cookit - przepis na ŚLIWKI POD KUKURYDZIANĄ CHMURKĄ z cynamonem

ŚLIWKI POD KUKURYDZIANĄ CHMURKĄ z cynamonem

nazwa

Wykonanie

I znowu pada deszcz. Kap, kap, kap. Znowu krople deszczu uderzają głośno o szybę i tym sposobem wytrącają mnie ze snu. Znowu wstaję wcześnie i wcale nie potrzebuję do tego budzika. Najwidoczniej słońce przekazało kroplom deszczu informację, o której należy do mnie zajrzeć, o której trzeba mnie obudzić. Podoba mi się ta ich współpraca. Zaczynam dzień od kubka gorącej kawy i, tradycyjnie, pysznego śniadania.
Skoro jesteśmy przy śniadaniu - do dzisiejszego zainspirowała mnie Maria'n i jej wczorajsze kurki pod serową polentą . Spodobała mi się taka kukurydziana "chmurka" i dzisiaj postanowiłam jej spróbować, jednak w nieco innej odsłonie, w wersji słodkiej. Ze śliwkami, którymi wczoraj obdarowała mnie babcia.
Przepis (jedna porcja):
/ inspiracja: www.poranne-zamotanie.blogspot.com /
40g kaszki kukurydzianej
200ml mleka
50ml wody
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
3 śliwki Renklody
Mleko zagotować w rondelku. Kaszkę kukurydzianą rozmieszać z wodą, wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy kaszka będzie już gęsta, dodać masło i cynamon, wymieszać, gotować jeszcze przez chwilkę. Zdjąć z ognia. Śliwki umyć, wydrążyć z nich pestki, przekroić na połówki. Ułożyć na dnie kokilki/naczynka żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć kaszkę kukurydzianą. Wstawić do nagrzanego już piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w 200 stopniach. Wyjąć i podawać.
Przepis bierze udział w akcji/konkursie: Blogerzy w Zbożu: Zboże Smakuje i Inspiruje
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/09/sliwki-pod-kukurydziana-chmurka.html