Wykonanie
Jest to premiera w moim wykonaniu, ponieważ nigdy dotąd nie zabierałam się za lepienie i ogólnie całą tą robotę dotyczącą pierogów. Ale jak już zaczęłam to nie mogłam skończyć i ciągle bym je lepiła a później oczywiście jadła. Dziś pierogi na słodko - z
serem. Inne które toleruje to z
kapustą i
grzybami oraz z
owocami.
Mogę być również ze
szpinakiem i
serem feta oraz z warzywami.Mam nadzieję że będziecie
mieli okazje je zobaczyć gdy następnym razem je wykonam. Tymczasem podaje Wam przepis.Składniki na ciasto:30 dag
mąki1
żółtko2 łyżki
śmietanyok szklanki
wodySkładniki na
ser:50 dag białego dobrze odciśniętego
sera3 łyżki
cukru2
żółtka1 opakowanie
cukry waniliowegośmietanaPrzygotowanie farszu:Do miski włożyć
ser i rozgnieść go np. widelcem.Dodać
śmietanę,
cukier oraz
żółtko i porządnie wymieszać.Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicy dodać resztę składników i dokładnie zagnieść.Ciasto podzielić na porcje, Każdą rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka.Krążek spłaszczyć i nałożyć trochę masy serowej, Zlepić boki, tak aby pomiędzy boki nie dostało się ani odrobiny farszu ponieważ pierogi podczas gotowania mogłyby się rozlepić.Wlać
wodę do garnka, troszkę osolić i poczekać aż się zagotuje. Następnie włożyć pierogi i gotować. Następnie wyłożyć, lekko odsączyć. Można podawać z
owocami lub z osłodzoną
śmietaną. Wybór dowolny.Z podanego przepisu wychodzą 42 pierożki c: Życzę powodzenia i SMACZNEGO! (:
Przed ugotowaniem..
I po ugotowaniu.. c: