ßßß Cookit - przepis na Pyzy, kluski parowe, pampuchy, kluski drożdżowe na parze..

Pyzy, kluski parowe, pampuchy, kluski drożdżowe na parze..

nazwa

Wykonanie

U każdego w domu te pyszności mają z pewnością inna nazwę u mnie najcześćiej mówimy na nie pyzy. Najprościej, najkrócej, najlepiej. Uwielbiam je zarówno z sosem mięsnym, jak i odgrzane następnego dnia na patelni i posypane cukrem. Idealne na każdą porę dnia!
A u Was jak się na nie mówi ? :)
Składniki:
1kg mąki
1/2 kostki margaryny
10dag drożdży
łyżeczka cukru
1/3 szklanki letniego mleka
1 całe jajko
2 żółtka
Przygotowanie:
W małym garnuszku rozdrabiamy drożdże i cukier z letnim mlekiem. Odstawiamy na 5-6 minut do wyrośnięcia.
Do garna wsypujemy mąkę, wlewamy rozgrzaną margaryną, żółtka, jajko i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy. Odkładamy na 1h w ciepłe miejsce lub do czasu podwojenia objętości.
Na stolnicę wylewamy ciasto, dzielimy na 3 części. Dłońmi tworzymy wałek, a następnie kroimy na małe kawałeczki i tworzymy lekko spłaszczone kuleczki.
Do dużego garnka wlewamy wodę, przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką, aby się trzymała. Nakładamy przykrycie (u mnie była to część okrągłego naczynia żaroodpornego) i gotujemy. Następnie nakładamy kluseczki i parujemy przez około 5-10 min.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/03/pyzy-kluski-parowe-pampuchy-kluski.html