ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Kochani, za oknem upały, ale nie ma sensu narzekać, skoro i tak przez większą część roku zmagamy się z deszczem, chmurami, niską temperaturą i generalnie nieprzyjemną pogodą. Oczywiście, nie mówię, że temperatura +30stopni, brak wiatru i chmur mogłaby trwać przez większą część wakacji, ale takich dni nie może zabraknąć! Wieczorami robi się już przyjemniej i można wkroczyć do kuchni. Skoro panuje sezon na truskawki to mam dla Was ciasto na bazie jogurtu właśnie z tymi czerwonymi maleństwami. Wyszło bardzo wilgotne i odpowiednio słodkie. Upieczone wieczorem zniknęło w niedługim czasie (wystarczyła chwila na wystygnięcie...:)). Mam nadzieję, że skusicie się na odrobinę przyjemności :>
Składniki:
/inspiracja od Anny /
200g masła roślinnego
30g cukru z prawdziwą wanilią
1,5 torebki cukru waniliowego
2 jajka
150g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
150ml jogurtu naturalnego
180g serka homogenizowanego waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200-250g truskawek
Przygotowanie:
Masło roślinne ucieramy z dodatkiem cukru waniliowego i cukru z prawdziwą wanilią. Stopniowo dodajemy jajka, jogurt i serek homogenizowany. Kiedy składniki się połączą wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość porządnie mieszamy, aż powstanie gładka masa.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy wcześniej umyte i obrane truskawki.
Wstawiamy na 60minut do nagrzanego na 180stopni piekarnika. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe przez zasadę suchego patyczka.
Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/06/ciasto-jogurtowe-z-truskawkami.html