Wykonanie

Kochani, za oknem upały, ale nie ma sensu narzekać, skoro i tak przez większą część roku zmagamy się z deszczem, chmurami, niską temperaturą i generalnie nieprzyjemną pogodą. Oczywiście, nie mówię, że temperatura +30stopni, brak wiatru i chmur mogłaby trwać przez większą część wakacji, ale takich dni nie może zabraknąć! Wieczorami robi się już przyjemniej i można wkroczyć do kuchni. Skoro panuje sezon na
truskawki to mam dla Was ciasto na bazie
jogurtu właśnie z tymi czerwonymi maleństwami. Wyszło bardzo wilgotne i odpowiednio słodkie. Upieczone wieczorem zniknęło w niedługim czasie (wystarczyła chwila na wystygnięcie...:)). Mam nadzieję, że skusicie się na odrobinę przyjemności :>Składniki:/inspiracja od Anny /200g
masła roślinnego30g
cukru z prawdziwą
wanilią1,5
torebki cukru waniliowego2
jajka150g
mąki pszennej60g
mąki ziemniaczanej150ml
jogurtu naturalnego180g
serka homogenizowanego waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200-250g
truskawekPrzygotowanie:
Masło roślinne ucieramy z dodatkiem
cukru waniliowego i
cukru z prawdziwą
wanilią. Stopniowo dodajemy
jajka,
jogurt i
serek homogenizowany. Kiedy składniki się połączą wsypujemy
mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia. Całość porządnie mieszamy, aż powstanie gładka masa.Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej
masłem. Na wierzchu układamy wcześniej umyte i obrane
truskawki.Wstawiamy na 60minut do nagrzanego na 180stopni piekarnika. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe przez zasadę suchego patyczka.Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)


