ßßß Cookit - przepis na Pâte brisèe fine i crème pâtissière

Pâte brisèe fine i crème pâtissière

nazwa

Wykonanie

Udało mi się! Zmobilizowałam się i przygotowałam tartę na zimno, więc następna pewnie będzie wytrawna. W ciągu ostatnich paru dni upiekłam 3 tarty z tego przepisu i właściwie wszystkie zostały zjedzone z dnia na dzień. Trzeba było upiec więcej, ponieważ toczyła się nawet walka o te ostatnie kawałki! Chyba jeszcze nigdy żadne ciasto, które upiekłam nie było pochłonięte w tak krótkim czasie :)
Inny pomysł na nadzienie znajdziecie tutaj: Pate brisée fine z jabłkami i kruszonką oraz krucha tarta z malinami
Składniki:
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki tortowej
1/4 łyżeczki soli
170g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki zimnej wody
krem:
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 szklanki gorącego mleka
1-2 łyżki masła
szczypta soli
wierzch:
borówki
maliny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą na stolnicy lub w misce. Należy bardzo szybko zagnieść ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę wody.
Blachę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 min, aż brzegi się zarumienią. Odstawiamy.
W rondelku ubijamy 6 żółtek z 1/2 szklanki cukru i szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy przesianą przez sitko mąkę. Na sam koniec dodajemy powoli mleko i wciąż miksujemy. Całość delikatnie podgrzewamy na ogniu, aż masa stanie się gęsta. Wtedy dodajemy masło i ponownie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Odstawiamy.
Na wystudzony spód do tart nakładamy krem i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch układamy wcześniej umyte maliny i borówki. Chłodzimy w lodówce około 30 min.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/08/pate-brisee-fine-i-creme-patissiere.html