ßßß Cookit - przepis na Tarta z pieczonym jogurtem i gruszką

Tarta z pieczonym jogurtem i gruszką

nazwa

Wykonanie

Miała być babka, ale na nią musicie jeszcze trochę poczekać. Dzisiaj chce Wam zaproponować mój ukochany typ ciasta, a więc tartę! Tym razem postanowiłam poeksperymentować z różnymi jogurtami i serkami. Pomyślałam, że skoro udał mi się pieczony jogurt, to mogę wykorzystać ten patent w cieście. I wiecie co? Było warto :) Nadzienie bardzo dobrze się ścięło i doskonale połączyło ze słodyczą płynącą z gruszki. Czujecie się przekonani? Jeśli tak- zapraszam do pieczenia! :)
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
170g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki zimnej wody
nadzienie:
500g jogurtu naturalnego (w tym 150g greckiego)
50g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii
1 gruszka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą na stolnicy lub w misce. Należy bardzo szybko zagnieść ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę wody. Przygotowane ciasto wstawiamy na 30 minut.
Gruszki myjemy, obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny (delikatnie!).
Jogurt łączymy z jajkami i serkiem. Dodajemy ziarenka z laski wanilii. Wsypujemy mąkę oraz cukier puder i delikatnie łączymy z masą za pomocą drewnianej łyżki.
Blachę do tarty smarujemy masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki, lekko rozwałkowujemy między arkuszami papieru do pieczenia i wylepiamy naczynie. Jeśli uznacie, że ciasta jest zbyt dużo to możecie je spokojnie zamrozić lub przystroić wierzch :) Spód najpierw podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wylewamy masę jogurtową i układamy gruszki. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut, aż jogurt dokładnie się zetnie na środku!
Podajemy po ostudzeniu i obsypaniu dodatkową warstwą cukru pudru.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/03/tarta-z-pieczonym-jogurtem-i-gruszka.html