Wykonanie

Miała być babka, ale na nią musicie jeszcze trochę poczekać. Dzisiaj chce Wam zaproponować mój ukochany typ ciasta, a więc tartę! Tym razem postanowiłam poeksperymentować z różnymi
jogurtami i
serkami. Pomyślałam, że skoro udał mi się pieczony
jogurt, to
mogę wykorzystać ten patent w cieście. I wiecie co? Było warto :) Nadzienie bardzo dobrze się ścięło i doskonale połączyło ze
słodyczą płynącą z
gruszki. Czujecie się przekonani? Jeśli tak- zapraszam do pieczenia! :)Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru170g schłodzonego
masła pokrojonego w kostkę1/2 szklanki zimnej
wodynadzienie:500g
jogurtu naturalnego (w tym 150g greckiego)50g
serka homogenizowanego waniliowego2
jajka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudruziarenka z jednej
laski wanilii1
gruszkaPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą na stolnicy lub w misce. Należy bardzo szybko zagnieść ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę
wody. Przygotowane ciasto wstawiamy na 30 minut.
Gruszki myjemy, obieramy i skrapiamy
sokiem z cytryny (delikatnie!).
Jogurt łączymy z
jajkami i
serkiem. Dodajemy ziarenka z
laski wanilii. Wsypujemy
mąkę oraz
cukier puder i delikatnie łączymy z masą za pomocą drewnianej łyżki.Blachę do tarty smarujemy
masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki, lekko rozwałkowujemy
między arkuszami papieru do pieczenia i wylepiamy naczynie. Jeśli uznacie, że ciasta jest zbyt dużo to możecie je spokojnie zamrozić lub przystroić wierzch :) Spód najpierw podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wylewamy masę
jogurtową i układamy
gruszki. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut, aż
jogurt dokładnie się zetnie na środku!Podajemy po ostudzeniu i obsypaniu dodatkową warstwą
cukru pudru.Smacznego :)
