ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie:

Przygotowanie:

nazwa

Wykonanie

Pączki pokazywałam Wam już rok temu TUTAJ dzisiaj jedynie chciałam przypomnieć przepis i pokazać nowe, świeżo upieczone pyszności przez moją mamę :)
Składniki:
1 kg mąki
10 żółtek
1 całe jajko
10 dag margaryny
10 dag drożdży
0,5 litra mleka (może się zdarzyć że będzie potrzebne więcej)
0,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
marmolada
4 kostki smalcu do smażenia
Przygotowanie:
Do dużego garna wsypujemy mąkę oraz sól. Żółtka, jajko i cukier ucieramy mikserem lub jakąś łopatką. Wlewamy do mąki.
Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestygnięcie następnie dodajemy do garnka.
W garnuszku przygotowujmy drożdże. Do małego garnuszka wsypujemy pokruszone drożdże, około 2 łyżek mleka i 2-3 łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce od wyrośnięcia. Następnie wlewamy do garnka.
Podgrzane mleko również dodajemy do powyższej mieszanki.
Kiedy wszystko znajduje się w garnku, wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i odchodzić od ręki. Gdy będzie za rzadkie dodajemy maki, gdy za gęste mleka. Ja zazwyczaj muszę dodawać mleka c:
Po przygotowaniu ciasta, przykrywamy garnek ścierką i ostawiamy do wyrośnięcie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie wylewamy połowę na stolnicę i formujemy ręką wałek. następnie kroimy na równomierne kawałki, w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć pączki. Formujemy płaski krążek, łyżeczką nakładamy troszkę marmolady i zlepiamy tworząc kulę. Tą czynność powtarzamy do wykorzystania całego ciasta. Gdy pączki gotowe zajmujemy się tłuszczem. Do garnka wkładamy 4 kostki smalcu i czekamy aż się roztopi. Następnie delikatnie wkładamy np po 6 pączków, pamiętajmy ze one urosną (!). Pączki na tłuszczu muszą 'pływać". Garnek przykrywamy czekamy około 8 min i przewracamy pączki na druga stronę za pomocą jakiegoś patyczka. Tym razem garnka nie przygrywamy. Czekamy,aż pączki się zarumienią i wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby je troszkę odsączyć z tłuszczu. Tą samą czynność powtarzamy z następnymi paczkami, uważając aby się nie poparzyć i nie popryskać.
Czekamy aż troszkę ostygną, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/01/paczki-na-karnawa.html