ßßß Cookit - przepis na Szybka i sypka szarlotka

Szybka i sypka szarlotka

nazwa

Wykonanie

Kolejny tydzień i kolejne zmagania. Tym razem umilam sobie dzień z kawałkiem szarlotki i kawą z dodatkiem cynamonu. Rano doznałam szoku, kiedy zobaczyłam parapet pokryty puchem śniegu. Plus jest taki, że już go nie ma, ale z tego co słyszałam, to nie na długo. Dobrze, że udało mi się zaopatrzyć w cieplejsze kurtki, więc chociaż czekając na autobus nie stanę się sopelkiem lodu.
Co do dzisiejszego przepisu to muszę przyznać, że ciasto jest bardzo kruche i ma w sobie mnóstwo jabłek, a więc jest to jedna z moich ulubionych wersji szarlotki :)
Składniki:
/inspiracja od Magdy /
ciasto:
500g mąki pszennej
200g masła
50g cukru
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki jogurtu naturalnego
bułka tarta
jabłka:
1 kg jabłek
cukier waniliowy
cynamon
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a następnie prużymy na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego, potrwa to około 10-15 minut. Gotowe odstawiamy na bok.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, cukier. Robimy dołeczek i dorzucamy żółtka, masło oraz 2 łyżki jogurtu. Całość siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy kolejne 2 łyżki jogurtu. Masa jest bardzo sypka, ale spokojnie da się stworzyć z niej zwartą kulkę, którą należy podzielić na dwie części. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Delikatnie ubijamy i wstawiamy na 15 min do zapieczenia spodu.
Następnie wyjmujemy ciasto, posypujemy je bułką tartą, wykładamy jabłka, sypiemy cynamonem i ścieramy 2 część ciasta na na tych samych oczkach. Pieczemy jeszcze przez 45-50 minut w 160 stopniach.
Podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/11/szybka-i-sypka-szarlotka.html