ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane wątróbką

Jajka faszerowane wątróbką

nazwa

Wykonanie

Jajka są bardzo wdzięczną ozdobą stołu świątecznego. Możliwości ich podania jest bardzo wiele. Możemy dowolnie komponować składniki farszów, a dzięki temu otrzymamy bardzo smaczne i ciekawe smakowo przekąski.
Składniki /ilości dowolne w zależności od ilości osób, ja wykorzystałam 3 jajka/:
3 jaja ugotowane na twardo
kilka wątróbek drobiowych
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy
0,5 łyżki masła
odrobina mąki
2 łyżki świeżego szczypiorku
1 łyżka majonezu/do farszu/
1 łyżeczka kaparów/do dekoracji/
majonez w tubce /do dekoracji/
kilka liści sałaty
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wypłukaną i osuszoną wątróbkę oprószyć mąką i usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Przełożyć na talerzyk, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną drobniutko cebulkę. Połączyć . Ugotowane i obrane jajka przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka /jedno odłożyć/ i wraz z wątróbką posiekać. Przełożyć do miseczki, dodać drobniutko posiekany szczypiorek, majonez, sól,pieprz i wymieszać.Przygotowanym farszem napełniać połówki białek, posypać żółtkiem startym na tarce i ułożyć na półmisku z sałatką. Każde jajko ozdobić małym kleksikiem majonezu , kaparem i szczypiorkiem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/jajka-faszerowane-watrobka.html