Wykonanie

Proste, smaczne i zdrowe danie ............ na piątkowy obiad / i nie tylko/.Jest to jedno z moich ulubionych dań , d o przygotowania którego użyłamświeży filet z gładzicy. Można go śmiało zastąpić dowolnym gatunkiem
ryby.Potrawka z
kaszy i
ciecierzycy smakuje doskonale również samodzielnie.....


Składniki: /2 porcje/1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy1 mały
por /jasna część/2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz /do smakukawałek
ostrej papryczkizielona
pietruszka do dekoracji2 płaty fileta gładzicy/bez skóry/sok z ½
cytryny1 łyżeczka
przyprawy do rybsól /do smaku1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy z oliwekWykonanie:-Ob rany
por pokroić w półkrążki i podsmażyć na
oliwie.-Wsypać ugotowaną
ciecierzycę, dodać pokrojoną papryczkę,
kaszę jaglaną,doprawić do smaku i przełożyć do przełożyć do żaroodpornego ,naczynia /przed podaniem wstawić do piekarnika/.

-Umyte, osuszone płaty
ryby skropić
sokiem z cytryny i posypać
przyprawą.-Naczynie żaroodporne nasmarować
oliwą , ułożyć filety, na wierzch nałożyć
masło.-Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /180st/ na ok. 20 minut.-Upieczoną
rybę podawać z przygotowaną wcześniej
kaszą.-Upieczone filety można ułożyć na wierzchu
kaszy i wstawić ponownie na kilka minut do piekarnika.-Udekorować zieloną
pietruszką.

