ßßß Cookit - przepis na Porowa jaglanka z ciecierzycą i filetem gładzicy

Porowa jaglanka z ciecierzycą i filetem gładzicy

nazwa

Wykonanie

Proste, smaczne i zdrowe danie ............ na piątkowy obiad / i nie tylko/.
Jest to jedno z moich ulubionych dań , d o przygotowania którego użyłam
świeży filet z gładzicy. Można go śmiało zastąpić dowolnym gatunkiem ryby.
Potrawka z kaszy i ciecierzycy smakuje doskonale również samodzielnie.....
Składniki: /2 porcje/
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 mały por /jasna część/
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz /do smaku
kawałek ostrej papryczki
zielona pietruszka do dekoracji
2 płaty fileta gładzicy/bez skóry/
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka przyprawy do ryb
sól /do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
-Ob rany por pokroić w półkrążki i podsmażyć na oliwie.
-Wsypać ugotowaną ciecierzycę, dodać pokrojoną papryczkę, kaszę jaglaną,
doprawić do smaku i przełożyć do przełożyć do żaroodpornego ,
naczynia /przed podaniem wstawić do piekarnika/.
-Umyte, osuszone płaty ryby skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą.
-Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą , ułożyć filety, na wierzch nałożyć masło.
-Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /180st/ na ok. 20 minut.
-Upieczoną rybę podawać z przygotowaną wcześniej kaszą.
-Upieczone filety można ułożyć na wierzchu kaszy i wstawić ponownie na kilka minut do piekarnika.
-Udekorować zieloną pietruszką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/porowa-jaglanka-z-ciecierzyca-i-filetem.html