ßßß
Niezwykle prosty , smaczny i zdrowy deser , który tym razem pełnidodatkowo rolę.......... dekoracyjną.Na co dzień deser podaję w szklanych miseczkach, ale odświętnie można pokusić się na przygotowannie go w sposób nieco odmienny ......
Składniki: /2 porcje/2 jabłkapo 2 łyżki grubo pokrojonych bakalii /migdały, orzechy włoskie, / rodzynek, żurawiny.2 łyżki miodusok z 1 pomarańczyPo ¼ łyżeczki cynamonu, mielonych gożdzików, imbiru i kardamonu
Wykonanie:Jabłka umyć i wydrążyć miąższ pozostawiając dookoła cienką obwódkę.Skropić środek sokiem z cytryny.Wydrążony miąższ pokroić i przełożyć do rondelka.Dodać sok z pomarańczy / ewentualnie 2 łyżki wody/ i dusić na małym ogniu do miękkości, ale owoce nie powinny być rozgotowane.Dodać przyprawy i odstawić do przestygnięcia.Jabłka połączyć z miodem i połową przygotowanych bakalii.Napełnić jabłka.Wierzch posypać obficie bakaliami.