Wykonanie

Niezwykle proste, składajace sie z zaledwie kilku składników danie, to moja kolejna propozycja na smaczny pożywny posiłek z
makaronem w roli głównej.Danie to nawiązuje trochę do znanaej i uwielbianej przez Włochów wersji spaghetti/ bucatini/ al'amatriciana tutaj .180 g
makaronu spaghetti /lub bucatini/60 g
boczku1/4 cebuli/można pominąć/150 g
pomidorków koktajlowych lub cherry30 g pecorino /lub parmezanu/1 łyżeczka
oliwy z oliweksól do smakuszczypta
papryki ostrej
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę,
cebulę drobno posiekać.Umyte
pomidorki przekroić na pół.
Boczek przełożyć na patelnię, dodać
oliwę i krótko podsmażyć.Wsypać
cebulę i poddusić razem ok. 2-3 minuty.Dodać
pomidorki, doprawić do smaku i mieszając /od czsu do czasu/ dusić kolejne 5 minut.W międzyczasie ugotować
makaron / al dente/.Ugotowany
makaron przecedzić i przesypać na patelnię .Wymieszać i przełożyć na talerze.
Makaron posypać
startym serem i udekorować zieloną
pietruszką.
