ßßß Cookit - przepis na Polenta z soczewicą

Polenta z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Polenta z sosem pomidorowym i soczewicą , to smaczne i pożywne danie , na które nie muszę nigdy namawiać moich domowników. Pyszny sos pomidorowy z soczewicą doskonale smakuje z kaszą kukurydzianą i parmezanem.
Bardzo lubię polentę i w okresie zimowym przygotowuję ją bardzo często.
Jest to tradycyjne danie włoskie przygotowane na bazie kaszki kukurydzianej .
Aby ją przygotować potrzebujemy tylko kaszy ,wody , oliwy lub masła , soli i startego parmezanu. Polentę z kaszy kukurydzianej gotuje się dość długo/ ok.40-50 minut /, ale można zastąpić ją kaszką ekspresową instant/ choć to już nie to samo/.
Polentę podaje się do dań zamiast tradycyjnych ziemniaków.
Doskonale smakuje z pomidorowymi sosami warzywnymi, mięsnymi , grzybowymi.
Po zastygnięciu doskonale nadaje się do smażenia i grillowania /pokrojona na kawałki/, a można z niej również przygotować pyszne kluski czy placuszki .
.........i pomyśleć,że kiedyś znałam tylko kukurydziankę podawaną z mlekiem lub masłem...........
Składniki:/ 2 porcje/
150 g kaszy kukurydzianej
3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła lub oliwy
2 łyżki startego parmezanu
oraz jako dodatek :
-ragu' z soczewicy
-parmezan /do posypania
-zielona pietruszka /do dekoracji
Wykonanie:
-Do gotującej się osolonej wody wsypywać stopniowo kaszę, cały czas energicznie mieszając. -Zmniejszyć ogień i gotować do czasu , aż polenta zgęstnieje /najlepiej dostosować się do zaleceń producenta/ -Kaszę należy często mieszać ,aby nie przywarła do dna naczynia i uzyskał właściwą , gładką konsystencję. -Kiedy kasza jest ugotowana zdjąć garnek z ognia , dodać masło ,ser i mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. -Tak przygotowaną polentę przełożyć na talerze , polać sosem i posypać startym serem. * do gotowania polenty najlepiej używać garnka z grubym , nieprzywierającym dnem. * do gotowania kaszy zamiast wody można użyć bulion warzywny
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/01/polenta-z-soczewica.html