Wykonanie

Polenta z
sosem pomidorowym i
soczewicą , to smaczne i pożywne danie , na które nie muszę nigdy namawiać moich domowników. Pyszny
sos pomidorowy z
soczewicą doskonale smakuje z
kaszą kukurydzianą i
parmezanem.Bardzo lubię polentę i w okresie zimowym przygotowuję ją bardzo często.Jest to tradycyjne danie włoskie przygotowane na bazie
kaszki kukurydzianej .Aby ją przygotować potrzebujemy tylko
kaszy ,
wody ,
oliwy lub
masła ,
soli i startego
parmezanu. Polentę z
kaszy kukurydzianej gotuje się dość długo/ ok.40-50 minut /, ale można zastąpić ją
kaszką ekspresową instant/ choć to już nie to samo/.Polentę podaje się do dań zamiast tradycyjnych
ziemniaków.Doskonale smakuje z pomidorowymi sosami warzywnymi,
mięsnymi , grzybowymi.Po zastygnięciu doskonale nadaje się do smażenia i grillowania /pokrojona na kawałki/, a można z niej również przygotować pyszne kluski czy placuszki ..........i pomyśleć,że kiedyś znałam tylko kukurydziankę podawaną z
mlekiem lub
masłem...........

Składniki:/ 2 porcje/

150 g
kaszy kukurydzianej3 szklanki
wody1 łyżeczka
soli1 łyżka
masła lub
oliwy2 łyżki startego
parmezanuoraz jako dodatek :-ragu' z
soczewicy-
parmezan /do posypania-zielona
pietruszka /do dekoracjiWykonanie:-Do gotującej się osolonej
wody wsypywać stopniowo
kaszę, cały czas energicznie mieszając. -Zmniejszyć ogień i gotować do czasu , aż polenta zgęstnieje /najlepiej dostosować się do zaleceń producenta/ -
Kaszę należy często mieszać ,aby nie przywarła do dna naczynia i uzyskał właściwą , gładką konsystencję. -Kiedy
kasza jest ugotowana zdjąć garnek z ognia , dodać
masło ,
ser i mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. -Tak przygotowaną polentę przełożyć na talerze , polać sosem i posypać
startym serem. * do gotowania polenty najlepiej używać garnka z grubym , nieprzywierającym dnem. * do gotowania
kaszy zamiast
wody można użyć
bulion warzywny