ßßß Cookit - przepis na Pałki z kurczaka w jogurcie i orzechowej panierce

Pałki z kurczaka w jogurcie i orzechowej panierce

nazwa

Wykonanie

Pyszne, chrupiące , pachnące czosnkiem i przyprawami pałki kurczaka........
Dzięki marynacie jogurtowej mięso z kurczaka nie wysycha podczas pieczenia .
Bazę do marynaty stanowi jogurt naturalny i dowolne składniki: u mnie odrobina soli,
przyprawa do kurczaka i czosnek.
Opanierowane pałki usmażyłam na oleju , ale można je upiec również w piekarniku
/przy większej ilości/.
Użyłam podgotowane w rosole pałki ,ale doskonale nadają się również surowe,
wówczas należy je dłużej marynować i przedłużyć czas pieczenia .
Składniki:
pałki kurczka /ugotowane/ przyprawa do kurczaka /do smaku/ 2 szt
orzechy pistacjowe 1 łyżka
pestki dyni 1 łyżka
nasiona słonecznika 1 łyżka
orzeszki ziemne,włoskie 1 łyżka
jogurt naturalny 150 ml
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Wykonanie:
Jogurt wymieszać ze zmiażdzonym czosnkiem, doprawić do smaku, wymieszać.
Nóżki umieścić w marynacie i dokładnie nią otoczyć mięso.
Po upływie ok. 20 min mięso wyjąć z marynaty, jogurt powinien lekko spłynąć.
Orzechy i nasiona posiekać.Doprawić do smaku przyprawą.
Mięso obtoczyć w panierce i kłaść rozgrzany olej.
Smażyć na średnim ogniu z obu stron.
Panierka orzechowa powinna się delikatnie przyrumienić.
Nóżki w chrupiaąej panierce podawać z dowolną sałatką.
Kurczak w panierce orzechowej z nasionami smakuje również na zimno.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/10/paki-z-kurczaka-w-jogurcie-i-orzechowej.html