Wykonanie

Pyszne, chrupiące , pachnące
czosnkiem i
przyprawami pałki
kurczaka........Dzięki marynacie jogurtowej
mięso z kurczaka nie wysycha podczas pieczenia .Bazę do marynaty stanowi
jogurt naturalny i dowolne składniki: u mnie odrobina
soli,
przyprawa do kurczaka i
czosnek.Opanierowane pałki usmażyłam na
oleju , ale można je upiec również w piekarniku/przy większej ilości/.Użyłam podgotowane w rosole pałki ,ale doskonale nadają się również surowe,wówczas należy je dłużej marynować i przedłużyć czas pieczenia .

Składniki:pałki
kurczka /ugotowane/
przyprawa do kurczaka /do smaku/ 2 szt
orzechy pistacjowe 1 łyżka
pestki dyni 1 łyżka
nasiona słonecznika 1 łyżka
orzeszki ziemne,włoskie 1 łyżka
jogurt naturalny 150 ml
czosnek 2 ząbki
sól do smakuWykonanie:
Jogurt wymieszać ze zmiażdzonym
czosnkiem, doprawić do smaku, wymieszać.Nóżki umieścić w marynacie i dokładnie nią otoczyć
mięso.Po upływie ok. 20 min
mięso wyjąć z marynaty,
jogurt powinien lekko spłynąć.
Orzechy i nasiona posiekać.Doprawić do smaku
przyprawą.
Mięso obtoczyć w panierce i kłaść rozgrzany
olej.Smażyć na średnim ogniu z obu stron.Panierka orzechowa powinna się delikatnie przyrumienić.Nóżki w chrupiaąej panierce podawać z dowolną
sałatką.
Kurczak w panierce orzechowej z nasionami smakuje również na zimno.
