ßßß Cookit - przepis na Kurczak w pestkach dyni i słonecznika

Kurczak w pestkach dyni i słonecznika

nazwa

Wykonanie

Do przepisu użyłam baby chicken. Waga ich nie przekracza 600-700 gram. Wiem , że znajdą się przeciwnicy tego dania – ja też długo zastanawiałam się nad ich zakupem. Wreszcie po namowach Pana rzeźnika i jego zachwalaniu jakie to mięso jest delikatne i świeże, zakupiłam. W smaku to oczywiście kurczak, tyle że mniejszy:) Jest to idealna porcja dla mężczyzny:)
SKŁADNIKI:
kurczak 1 mały ok 600-700 g
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sól pieprz 1 szczypta
olej 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
pestki dyni 2 łyżki
pestki słonecznika 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do miski, posypać papryką słodką, solą i pieprzem, następnie polać olejem lub oliwą z oliwek i nasmarować kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinkę. Następnie przełożyć do brytfanki. Kurczaka posypać ziarnami słonecznika i dyni. Ząbki czosnku obrać i pokroić na 4 części, dodać do brytfanki. Kurczaka zapiekać 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć kurczaka i pozostawić na ok 10 minut, żeby „doszedł”. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/07/24/kurczak-w-pestkach-dyni-i-slonecznika