Wykonanie
Do przepisu użyłam baby chicken. Waga ich nie przekracza 600-700 gram. Wiem , że znajdą się przeciwnicy tego dania – ja też długo zastanawiałam się nad ich zakupem. Wreszcie po namowach Pana rzeźnika i jego zachwalaniu jakie to
mięso jest delikatne i świeże, zakupiłam. W smaku to oczywiście
kurczak, tyle że mniejszy:) Jest to idealna porcja dla mężczyzny:)

SKŁADNIKI:
kurczak 1 mały ok 600-700 g
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sól pieprz 1 szczypta
olej 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
pestki dyni 2 łyżki
pestki słonecznika 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do miski, posypać
papryką słodką,
solą i
pieprzem, następnie polać
olejem lub
oliwą z oliwek i nasmarować
kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinkę. Następnie przełożyć do brytfanki.
Kurczaka posypać
ziarnami słonecznika i dyni. Ząbki
czosnku obrać i pokroić na 4 części, dodać do brytfanki.
Kurczaka zapiekać 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć
kurczaka i pozostawić na ok 10 minut, żeby „doszedł”. Smacznego:)