Deser, który można przygotować na poczekaniu.Sezonowe owoce ,trochę mąki, cukru i masła, odrobina przypraw i gorący piekarnik.Składniki:/2 porcje/2 gruszki1 jabłko1 łyżka mąki ryżowej3/4 szklanki musli100 g mąki pszennej razowej2 łyżki gorzkiego kakao60 g cukru trzcinowego2 łyżeczki cukru waniliowego60 g masłaszczypta soliWykonanie:-Mąkę wsypać do miski , dodać kakao, sólcukier i cukier wanilinowy.-Wymieszać.-Dodać kawałeczki zimnego masła i zarobić palcami kruszonkę.-Wstawić do lodówki.-Owoce obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić na małe kawałki.-Foremkę do zapiekania / może być kilka mniejszych/ posmarować masłem.-Wyłożyć gruszki na 3/4 wysokości naczynia, posypać mąką ryżową.-Wierzch pokryć mieszanką musli .-Całość posypać równomiernie kruszonką .-Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 280 st.CMożna podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.