Wykonanie
poniedziałek, 23 Wrzesień 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »UwielbiamSkładniki0,5 kg tłustego
twarogu3
jajka150 g
mąki pszennej razowej + dodatkowo kilka łyżek do posypania stolnicyopakowanie
cukru waniliowegoszczypta
solidodatkowo:4 łyżki
masłacynamon i
cukier trzcinowy do posypania
Twaróg ucieramy z
żółtkami i
cukrem waniliowym. Do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z masą
twarogową. Przesiewamy do masy
mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto może kleić się do rąk, ale nie dodajemy więcej
mąki, gdyż kluski będą zbyt twarde.Na stolnicę wysypujemy 2-3 łyżki
mąki i wykładamy połowę ciasta. Obtaczamy ciasto w
mące i dłońmi formujemy wałek o średnicy 2 centymetrów. Kroimy na 4 centymetrowe kawałki. To samo robimy z drugą połową ciasta.W dużym garnku gotujemy
wodę. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię
wody. Odcedzamy.Na patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy pierogi przez kilka minut. Podajemy posypane
cynamonem i
cukrem. Smacznego!