ßßß Cookit - przepis na Razowe leniwe pierogi

Razowe leniwe pierogi

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 23 Wrzesień 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Uwielbiam
Składniki
0,5 kg tłustego twarogu
3 jajka
150 g mąki pszennej razowej + dodatkowo kilka łyżek do posypania stolnicy
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
dodatkowo:
4 łyżki masła
cynamon i cukier trzcinowy do posypania
Twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z masą twarogową. Przesiewamy do masy mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto może kleić się do rąk, ale nie dodajemy więcej mąki, gdyż kluski będą zbyt twarde.
Na stolnicę wysypujemy 2-3 łyżki mąki i wykładamy połowę ciasta. Obtaczamy ciasto w mące i dłońmi formujemy wałek o średnicy 2 centymetrów. Kroimy na 4 centymetrowe kawałki. To samo robimy z drugą połową ciasta.
W dużym garnku gotujemy wodę. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię wody. Odcedzamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pierogi przez kilka minut. Podajemy posypane cynamonem i cukrem. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/nalesniki-placki-kluski/razowe-leniwe-pierogi