ßßß
To są moje ulubione włoskie lody ,które nakłada się na rożek waflowy specjalną łopatką ..../we Włoszech do nabierania lodów nie używa się gałkownicy, a lody wyglądają właśnie tak..../Mocno kremowe z dodatkiem biszkoptów nasączonych w aromatycznym likierze alchermes.Każde kolejne słowo będzie tu zbyteczne, wystarczy popatrzeć i tylko wyobrazić sobie ten smak.....
Są to oryginalne lody ,które kupuję w mojej ulubionej lodziarni /jedyne ,bo inne "produkuję" samodzielnie/.Przepis właśnie dostałam od przyjaciółki i w najbliższym czasie muszę go sama wypróbować.Lato spędzę w kraju, a więc nie będę mogła delektować się tymi pysznościami w oryginale......Dla przybliżenia smaku podaję przepis.Składniki:300 ml mleka50ml słodkiej śmietanki3 żółtka80 g cukrukilka kropli aromatu waniliowegokilka biszkoptów2-3 łyżki likieru alchermes2 łyżki wodyWykonanie:Żółtka ubić z cukrem na puszysty kremZagotować mleko.Krem jajeczny połączyć z gorącym mlekiemPodgrzewać kilka minut /poniżej temperatury wrzenia/ energicznie mieszając.Gęstniejący krem odstawić i przestudzić.Wstawić do lodówki na 2 godziny.Zimny krem połączyć ze śmietaną i wlać do misy maszynki.Nastawić na ok.30 minut.Likier połączyć z wodą.Zwilżyć biszkopty / nie powinny być całkiem mokre/i pokruszyć na małe kawałki.Część pokruszyć na drobne okruszki i odłożyć do dekoracji.Do zmrożonych lodów dodać grubsze kawałki biszkoptów i wymieszać.