Wykonanie

To są moje ulubione włoskie
lody ,które nakłada się na rożek
waflowy specjalną
łopatką ..../we Włoszech do nabierania
lodów nie używa się gałkownicy, a
lody wyglądają właśnie tak..../Mocno kremowe z dodatkiem
biszkoptów nasączonych w aromatycznym
likierze alchermes.Każde kolejne słowo będzie tu zbyteczne, wystarczy popatrzeć i tylko wyobrazić sobie ten smak.....


Są to oryginalne
lody ,które kupuję w mojej ulubionej lodziarni /jedyne ,bo inne "produkuję" samodzielnie/.Przepis właśnie dostałam od przyjaciółki i w najbliższym czasie muszę go sama wypróbować.Lato
spędzę w
kraju, a więc nie
będę mogła delektować się tymi pysznościami w oryginale......Dla przybliżenia smaku podaję przepis.Składniki:300 ml
mleka50ml słodkiej
śmietanki3
żółtka80 g
cukrukilka kropli
aromatu waniliowegokilka
biszkoptów2-3 łyżki
likieru alchermes2 łyżki
wodyWykonanie:
Żółtka ubić z
cukrem na puszysty kremZagotować
mleko.Krem jajeczny połączyć z gorącym
mlekiemPodgrzewać kilka minut /poniżej temperatury wrzenia/ energicznie mieszając.Gęstniejący krem odstawić i przestudzić.Wstawić do lodówki na 2 godziny.Zimny krem połączyć ze
śmietaną i wlać do misy maszynki.Nastawić na ok.30 minut.
Likier połączyć z
wodą.Zwilżyć
biszkopty / nie powinny być całkiem mokre/i pokruszyć na małe kawałki.Część pokruszyć na drobne okruszki i odłożyć do dekoracji.Do zmrożonych
lodów dodać grubsze kawałki
biszkoptów i wymieszać.