Wykonanie

Świeża
roszponka, pachnące , dojrzałe
pomidorki, słodkie ,soczyste
winogrona, słony
ser feta i chrupiące
orzeszki pistacjowe to podstawowe składniki sałatki, którą z przyjemnością serwuję sobie na kolację.
Sałatka lekka i zdrowa , a jeśli podamy ją z kawałkiem chrupiacego
pieczywa z pewnością zaspokoimy głód i dostarczymy naszemu organizmowi niezębnych, lekkostrawnych składników odżywczych.Składniki : / dla 2 osób/garść świeżej sałatki
roszponki150 g czerwonych
winogronkilka
pomidorków koktajlowych /u mnie daktylowe/100 g
sera fetaszczypiorek lub
zielona cebulka /1 łyżka posiekanych/2 łyżki posiekanych
orzechów pistacjowych2 łyżki
oleju z pestek
winogron1,5 łyżki
soku z cytrynyszczypta
cukru1/4 łyżeczki
ziół prowansalskichsól do smaku
pieprz do smakuWykonanie:
Sałatkę,
pomidory i
winogrona dokładnie umyć i osuszyć.
Szczypiorek drobno posiekać,
pomidorki i
winogrona przekroić na połówki.
Olej połączyć z
sokiem z cytryny tworząc gładką emulsję, dodać szczyptę
soli,
cukier i
zioła. Umieścić w salaterce
sałatkę, dodać
pomidorki i
winogrona, skropić
sosem sałatkowym i delikatnie wymieszać. Wierzch posypać pokruszonym
serem feta,
szczypiorkiem,
pieprzem i orzeszkami pistacjowymi.