Upały eleganckie . A wiadomo ze w taką pogodę żołądek odpocząć chce . Ostatecznie po zimowym kalorycznym jedzonku należy mu się mała sjesta . Dlatego w myśl - czerwone to zdrowe ,zielone zdrowsze - zaserwowałam rodzince delikatną przekąskę sałatkową .Składniki - 4 porcje2 ogórki1 pomidorser feta ok. 1/4 kostkikilka listków sałaty dębolistnejłyżka szczypiorku2 łyżki oliwy z oliweksól , pieprz do smakuszczypta cukru1 łyżeczka soku z cytryny.Wykonanie1 . Ogórki ,pomidor , sałatę umyć i osuszyć .2 . Ogórki przekroić na połówki , wydrążyć pestki . Pomidory i fetę pokroić w kostkę. Sałatę porwać na drobne kawałeczki . Szczypiorek pokroić. Włożyć do miseczki dodać wydrążony miąsz z ogórków .delikatnie wymieszać .3 . Do wydrążonych ogórków włożyć pokrojone warzywa .4 . Oliwę ,cukier,sok z cytryny,sól,pieprz wymieszać .Polać ogórki .Podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.