ßßß Cookit - przepis na Surówka z truskawkami

Surówka z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować jak smakują truskawki w surówce, radzę czym prędzej to zrobić. W zestawieniu z dressingiem na bazie kremu balsamicznego smakują wyśmienicie. Przyznam, że ja sama próbowałam tego połączenia po raz pierwszy, i co najciekawsze swoją kompozycję przedstawiłam na warsztatach z Oleofarm. Sama nie wiem, skąd taka propozycja przyszła mi na myśl. Dużo czytałam o tym, jak doskonale smakują truskawki z kremem balsamicznym. Intuicja mnie nie zawiodła - surówka jest naprawdę wyśmienita. Zdjęcia pochodzą z wyżej wspomnianych warsztatów. Prezentuję je dzięki uprzejmości Asi z bloga Smacznie z Joanną, której serdecznie dziękuję za uwiecznienie moich surówek na zdjęciach :)
Składniki:
- roszponka (duża garść),
- 4-5 truskawek,
- 4 pomidory koktajlowe,
- kawałek mozzarelli (można zastąpić fetą),
- czarne oliwki do dekoracji (1-2 sztuki),
- dressing: olej z pestek winogron Oleofarm (3-4 łyżki), krem balsamiczny (ok. 2 łyżki), sok z cytryny (1 łyżeczka), sól, pieprz.
Roszponkę myjemy, osuszamy, układamy na talerzu. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, podobnie truskawki. Mozzarellę kroimy w kostkę, oliwki w cienkie plasterki. Wszystko układamy na roszponce. Przygotowujemy dressing z podanych składników, polewamy wierzch surówki. Talerz dekorujemy kawałkami truskawek oraz kremem balsamicznym. Smacznego!
Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/surowka-z-truskawkami.html