Wykonanie

Do tych
ciasteczek przymierzałam się już od dawna ale jakoś tak zawsze decydowałam się na coś innego. A szkoda, bo rodzinie bardzo smakowały, mnie zresztą również. Lubię kiedy w wypiekach mocno czuć
kakao i przepadam za połączeniem
orzechów i
powideł śliwkowych. Całość dopełnia domowa polewa
kakaowa. Możecie użyć także rozpuszczonej
czekolady, mi zostało trochę polewy z polewania ciasta więc wykorzystałam ją tutaj.Składniki na 2 blaszki pojedynczych
ciasteczek:1 i 1/2 szklanki
mąki2
żółtka3 duże łyżki
kakaołyżka
cukru pudru125 g
masłaszczypta
solipolewa
kakaowa lub rozpuszczona
czekoladaok. 150 g
orzechów włoskich w połówkach3/4 słoiczka
powideł śliwkowychMąkę i
kakao przesiać na stolnicę, wymieszać z
solą i
cukrem pudrem. Dodać
żółtka i pokrojone
masło. Posiekać nożem a następnie zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Podsypać
mąką i rozwałkować. Kieliszkiem wycinać kółka i piec na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia przez około 10 minut w 200*C. Wystudzić. Smarować powidłami i sklejać po dwa. Na wierzch każdego
ciastka nałożyć po łyżeczce polewy i przykleić połówkę
orzecha. Odstawić aby polewa zastygła.