Wykonanie
Ciasteczka misie zachwycą każdego małego łasucha. Ich przygotowanie wymaga dużo cierpliwości i czasu, ale uśmiech dzieci, gdy widzą te małe słodkości jest bezcenny :-)Ciacha przygotowałam z okazji dnia otwartego w naszej szkole. Z tej porcji wyszło mi 40
ciasteczkowych misiów.Składniki:230g
mąki200g
masła100g
cukru pudru1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego1
żółtko30g gorzkiego
kakaolukierczekolada1.
Mąkę i
cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane w kostkę
masło,
żółtko i
aromat waniliowy i szybko zarabiamy. Ciasto dzielimy na pół i do jednej z części dodajemy
kakao. Ciasto zawijamy w woreczki jednorazowe i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.2. Na podsypanej
mąką stolnicy rozwałkowujemy dwa placki - jasny i ciemny, a następnie kieliszkami wykrawamy kółka (o średnicy ok 47mm i 29mm) Z wyciętych kółek składamy misia (uszka robimy z mniejszego kółka dodatkowo przeciętego na pół).

3.
Ciastka pieczemy w 170*C ok 10 minut, chociaż czas pieczenia zależny jest od grubości rozwałkowanego ciasta. Ja robiłam bardzo cieniutkie misie, więc piekłam ok. 5 minut.4. Po dokładnym wystudzeniu
ciastka dekorujemy lukrem i roztopioną
czekoladą.SMACZNEGO :-)


