Wykonanie

To jeden z nielicznych „uroczyście” obiecanych wypieków. Druga strona wywiązała się z umowy, więc nie mogłam się wykręcić ;) Długo zastanawiałam się nad tym, co
mogę zrobić, aż w oko wpadły mi
ciastka oreo. I tak powstała ich powiększona wersja ;)OREO TORCIKSkładniki:200g zimnego
masła3 małe
żółtka (lub 2 duże)300g
mąki100g
cukru pudru4-5 łyżek
kakaoŁyżka
jogurtuDodatkowo:200g
masła3
żółtka130g
cukru pudru12
ciastek oreo100g gorzkiej czekolady+2 łyżki mleka/100g
mlecznej czekoladySkładniki na kruche ciasto szybko zagnieść i wstawić na minimum 40 minut do lodówki. Ciasto podzielić na trzy części, każdy blat piec przez 15-20 minut w natłuszczonej formie (ciasto trzeba nakłuć widelcem) w temperaturze 180°C (górna i dolna grzałka).
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę, kolejno dodać wyparzone
żółtka. Na koniec wmieszać pokruszone oreo.Złożyć torcik (ja do pierwszej, cieniutkiej warstwy kremu nie dodałam oreo), zostawiając marginesy (żeby ciasto wyglądało jak markiza ;)). Wierzch polać rozpuszczoną
czekoladą, można także użyć posypki cukrowej. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.A sposoby na wykorzystanie
białek znajdziecie tutaj: klik!