ßßß Cookit - przepis na ciasto Świętego Jakuba

ciasto Świętego Jakuba

nazwa

Wykonanie

Do tego ciasta przymierzałam się chyba ze dwa lata i w końcu udało mi się je zrobić. Jest pracochłonne, ale przepyszne, warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Smakuje nawet osobom, które nie lubią wiśni. Jest wysokie, podzielne a przechowywane w lodówce ładnie się kroi i długo pozostaje świeże.
*blaszka 23*28 cm
Składniki: na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
250 g masła
6 żółtek
szklanka kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia na bezę:
6 białek
3 opakowania kisielu wiśniowego
6 łyżek cukru
2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem:
litr mleka
3 opakowania budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubić z cukrem w dużej wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać kisiele i dokładnie wymieszać. Wiśnie odsączyć z soku. Pianę kisielową podzielić na trzy części i rozsmarować na trzech płatach ciasta. Na wierzchu rozłożyć wiśnie. Przykryć pozostałymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu).
Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku na gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
*przepis pochodzi z "Przyślij Przepis"
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/04/ciasto-swietego-jakuba.html