Wykonanie

Do tego ciasta przymierzałam się chyba ze dwa lata i w końcu udało mi się je zrobić. Jest pracochłonne, ale przepyszne, warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Smakuje nawet osobom, które nie lubią
wiśni. Jest wysokie, podzielne a przechowywane w lodówce ładnie się kroi i długo pozostaje świeże.*blaszka 23*28 cmSkładniki: na ciasto:3,5 szklanki
mąki pszennej tortowej250 g
masła6
żółtekszklanka kwaśnej
śmietany 18%3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia na
bezę:6
białek3 opakowania
kisielu wiśniowego6 łyżek
cukru2 litrowe słoiki
czereśni lub
wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem:litr
mleka3 opakowania budyniu
śmietankowego4 łyżki
cukruSkładniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości.
Białka ubić z
cukrem w dużej wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać
kisiele i dokładnie wymieszać.
Wiśnie odsączyć z soku. Pianę
kisielową podzielić na trzy części i rozsmarować na
trzech płatach ciasta. Na wierzchu rozłożyć
wiśnie. Przykryć pozostałymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu).Budynie i
cukier rozmieszać w połowie
mleka i ugotować na pozostałym
mleku na gęsty
budyń. Wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z zimnym
budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.*przepis pochodzi z "Przyślij Przepis"